Židovské obci hrozí až milionová pokuta za nepovolené kácení stromů

Větrný Jeníkov - Podle České inspekce životního prostředí jde o porušení zákona - na židovském hřbitově ve Větrném Jeníkově na Vysočině kácela židovská obec bez povolení stromy. Teď jí za nepovolené kácení hrozí až milionová pokuta.

Židovský hřbitov s téměř třemi stovkami náhrobků leží na odlehlém místě u Větrného Jeníkova. Podle historiků je jeden z nejkrásnějších v zemi. Historik Ladislav Vilímek datuje vznik kulturní památky na 17. století. Teď tady židovská obec nechala pokácet 20 stromů - bez povolení a bez toho, že by se někdo z židovské obce dojel na místo podívat.

Jaroslav Klenovský z Židovské obce Brno se nechal slyšet, že šlo o náletové dřeviny, které tam prý neměly co dělat. Starosta Větrného Jeníkova Jan Hrbáč (ČSSD) však potvrdil, že nikdo žádné kácení nenahlásil. Pokud se totiž jedná o dřeviny rostoucí mimo les, je k jejich pokácení třeba povolení, jak informoval inspektor z České inspekce životního prostředí Pavel Korábek.

Židovská obec se podle starosty a místních lidí o hřbitov nestará, uklízet sem chodí jihlavští archiváři. Mezi ně patří i pan Vilímek. Kritizuje kácení stromů i to, že firma po sobě nechala nepořádek, navíc poškodila při kácení i jeden z náhrobků. „Z našeho hlediska se jedná o porušení zákona o ochraně přírody a krajiny,“ dodal Pavel Korábek. Případ šetří policie. Správce hřbitova - tedy židovská obec - může za nepovolené kácení dostat až milionovou pokutu.