Detašovaný úřad práce ve sklárnách ve Světlé začne fungovat příští týden

Světlá nad Sázavou - Stovky výpovědí od sklářů dostane v příštím týdnu vedení podniku ve Světlé nad Sázavou. A hned se pro ně z rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase otevře zvláštní pobočka úřadu práce. Výpověď ale zřejmě podají i zaměstnankyně mzdových účtáren, které by měly zaměstnancům vydávat potvrzení pro následné právo na čerpání podpory v nezaměstnanosti. Může tak dojít ke složitě řešitelnému úřednickému oříšku.

Ve sklárnách, které patří do předluženého sklářského holdingu, se výroba zastavila koncem září. Nyní pouze pár lidí pracuje na dokončování některých zakázek a na ostraze objektu. Zaměstnanci ale už dva měsíce nedostávají výplatu. „Dozvěděli jsme se, že nejvýhodnější bude dát 18. listopadu výpověď, abychom získali alespoň nějaké peníze,“ uvedl zaměstnanec skláren Miroslav Moravec. Stovky sklářů se chystají odborové předáky poslechnout, aby získali alespoň nějakou jistotu, tedy nárok na podporu v nezaměstnanosti.

V příštím týdnu se KD ve Světlé promění v detašované pracoviště havlíčkobrodského úřadu práce. Více než polovina zaměstnanců skláren hodlá podat výpověď a požádá si o podporu v nezaměstnanosti. Podmínkou ovšem je, že zaměstnanci předloží úřadu práce několik potvrzení od mzdové účtárny zkrachovalého podniku. Výpovědi ale pravděpodobně podají i všechny účetní a personalistky, takže může dojít ke kuriózní situaci. „Nebude mít kdo potvrdit příjmy těm zaměstnancům, a tím pádem my nebudeme moci proplatit podporu,“ uvedl ředitel místního úřadu práce Martin Kouřil.