V Napajedlech se konala předpremiéra představení unikátních varhan

Napajedla - Nejnovějších a nejkvalitnějších varhan v kraji se nemohou dočkat Napajedla na Zlínsku. Přestože na královském nástroji zbývá ještě dopilovat poslední detaily, má už za sebou první úspěšný koncert.

V dubnu letošního roku se po dvou letech příprav mistr varhanář Václav Smolka pustil do sestavování obří skládačky z více než dvou tisíc píšťal. Jak dlouho práce potrvá, se nedá přesně odhadnout. Chlouba napajedelského chrámu svatého Bartoloměje se ale rozezněla podstatně dřív, než její autor předpokládal. Ještě před úplným dokončením.

Načasování předpremiéry nových varhan není náhodné. Napajedla právě slaví 110. výročí svého povýšení na město. Přední český varhaník Aleš Bárta se nechal slyšet, že jde o velmi kvalitní nástroj, který obsáhne více stylových období, což přinese pestřejší koncerty. Václav Smolka teď přemýšlí, jak dokončit detaily, které chybějí z časových i finančních důvodů.

„Nejsme ještě v cíli - ten nás čeká v průběhu začátku příštího roku. Takže připravované benefiční koncerty by měly přispět na dofinancování varhan,“ sdělila starostka Napajedel Irena Brabcová. Od většiny ostatních v České republice se na první pohled liší horizontálními trubkami. A uvnitř skrývají řadu prvků, které autor chrání jako své tajemství. Náklady tajné nejsou - zhruba sedm milionů korun z darů věřících, města i podnikatelů.