Brňané jsou proti výstavbě dalšího supermarketu

Brno - Obyvatelé brněnské městské části Bystrc na dnešním happeningu protestovali proti plánované výstavbě nového supermarketu. Vadí jim zejména to, že pětipatrové polyfunkční centrum by zabralo jednu z posledních zelených ploch na místním sídlišti.

Nesouhlas se stavbou víceúčelového obchodního centra přišlo odpoledne vyjádřit několik desítek obyvatel z okolí Horního náměstí. Symbolicky dokonce sami vytyčili půdorys plánované budovy.

„Domnívám se, že ve chvíli, kdy se tady postaví tak vysoký objekt, se to, co je náměstím, stane dvorkem za supermarketem, a tím se ten prostor znehodnotí,“ vyjadřuje jeden z názorů protestujících Luboš Raus z občanského sdružení „Horní náměstí“.

Proti stavbě pětipatrové budovy, která by měla vyrůst na místě této travnaté plochy, občané sepsali i petici. Bystrčtí zastupitelé totiž údajně o podobě náměstí rozhodli bez ohledu na jejich názory.

Brňanům vadí, že zastupitelé, aniž by věc projednali s nimi, už stavbu doporučili magistrátu města. Právě magistrát totiž musí nejprve pozemky prodat, aby investor mohl zahájit stavbu. Zastupitelé městské části Bystrc se navíc brání, že o budoucnosti Horního náměstí definitivně nerozhodli a místní občané ještě dostanou slovo.

Zástupci občanského sdružení ještě budou o osudu Horního náměstí diskutovat s primátorem, konečné rozhodnutí o prodeji pozemků by pak mělo padnout na prosincovém jednání zastupitelstva.

Vydáno pod