Spor starostů s vedením letecké základny

Jihlava - Starostové v okolí letiště v Náměšti nad Oslavou chtějí odškodnění za to, že je letecká základna hlučná a navíc podle nich nesplňuje podmínky dopadu na životní prostředí, které uvádí tzv. EIA. Starostové argumentují tím, že základna nebyla stavěná pro vrtulníky, ale pouze pro proudová letadla. Velitel základny však toto tvrzení vyvrací s tím, že veškerý provoz na letišti probíhá podle příslušných norem. Starostové také tvrdí, že jim armáda sebrala pozemky, na nichž nyní stojí vrtulníky, a neplatí za ně žádný pronájem.

6. 10. 2008 - nástup vojáků a zahájení letového provozu na základně, která jako jedna z mála splňuje požadavky na letecké základny NATO. „Tato základna je jedna ze dvou nejmodernějších, které Armáda ČR má,“ prohlásil při slavnostním zahájení provozu základny v onen den zástupce velitele Vzdušných sil AČR Hynek Blaško.

Už tehdy ale starostové Hartvíkovic a Sedlece protestovali proti postupu ministerstva obrany. A rovnou říkali, že chtějí za hluk a provoz základny odškodnění. Starosta Petrák poslal dopis na ministerstvo obrany a žádal vysvětlení a také hygienu, aby provedla měření hlučnosti v blízkosti letiště. „Proti tomu, co tady bylo předtím, se zhoršily životní podmínky pro obyvatele,“ tvrdí starosta obce Sedlec Pavel Petrák. „Mně se zdá, že je jejich iniciativa unáhlená. Teprve jsme zahájili provoz a mluvit o zvýšeném hluku je předčasné,“ domnívá se velitel vojenské základny Náměšť nad Oslavou Libor Štefánik. „Obdrželi jsme dopis od starostů obcí a zabýváme se jím jak na ministerstvu obrany, tak šetřením na místě,“ říká tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Již od minulého týdne provádějí pracovníci hygieny na letišti a v jeho okolí šetření. Měří především hlučnost, vibrace, koncentraci chemických látek a také prašnost. Výsledky by měly být známy do konce roku. Navíc 12. prosince chystá velitel základny jakési neformální setkání starostů s pracovníky základny, kde by se mělo o problémech lidí v okolí základny hovořit.