„Peklo“ v jihlavských katakombách

Jihlava - Slavné jihlavské katakomby se svítící chodbou se na tři dny proměnily v peklo. Netradiční prohlídka potěší hlavně ty nejmenší. Autentické prostředí i tentokrát vzbuzovalo strach, občas pláč, ale i bezpečí v rodičovské náruči. O pocit bezpečí se vedle rodičů staral i Mikuláš s anděly.

Ze všech zákoutí katakomb se ozývají strašidelné výkřiky, ze slepých uliček je slyšet i volání o pomoc a v každé chodbě návštěvník narazí na jiného čerta. Peklem provádí všechny anděl, bez něho by se mnozí malí návštěvníci ani neodvážili po schodech dolů. „Většinou mi maminka dá dítě, ať ho uklidním, protože se opravdu bojí,“ říká s úsměvem Lenka Kalábová v roli anděla.

A že je anděla v pekle potřeba, o tom svědčí i reakce těch nejmenších. „V pekle se mi moc nelíbilo,“ souká ze sebe jedno z dětí. „Mně se líbil anděl,“ přiznává se druhé. „Nejlepší jsou děti ve věku tak pět až sedm let. Ty jsou úplně úžasné, protože na nich vidíte, že tomu ještě pořád opravdu věří,“ sděluje své dojmy z reakcí dětí „čertice“ Lenka Šustrová.

Po loňském obrovském úspěchu, kdy se do pekelného jihlavského podzemí vypravilo během jediného víkendu na 1500 lidí, letos musejí prohlídky přidávat. „Do programu jsme vložili výpravy každou půlhodinu, protože jsme to fakt nezvládali,“ vysvětluje Jan Šustr ze správy podzemí jihlavského magistrátu. „Potlačím peklo a hodné děti mohou jít se mnou ven,“ nabízí Milan Procházka, který představuje Mikuláše.

Otevření pekla mimořádně už týden před svátkem svatého Mikuláše vysvětlují organizátoři tím, že letos připadla první adventní neděle ještě na listopadový víkend. „Protože na náměstí v Jihlavě bude v ten den rozsvícen vánoční stromeček,“ upřesňuje Milan Procházka. Zároveň upozorňuje, že na netradiční exkurzi do pekla mohou vzít rodiče své ratolesti až do nedělního večera.

Vydáno pod