Na Vysočině probíhá odchyt norků amerických

Vysočina - Ojedinělý projekt svého druhu v zemi rozjeli ochranáři na Vysočině. Týká se přemnožení a odchytu norka amerického, který v přírodě hubí chráněné druhy zvířat. Původně žil pouze na severoamerickém kontinentu, ale z kožešinových farem se rozšířil po celé Evropě. Peníze na experiment dala ochranářům Evropská unie.

Norek americký v přírodě téměř zlikvidoval norka evropského. Jihlavský zoolog Aleš Toman se nechal slyšet, že do 15 let zcela zmizí z přírody. Ochranáři proto rozjeli hned dva experimenty - chtějí zjistit, kolik norků u nás žije, a hledají nejlepší způsob, jak šelmu odchytit. Aleš Toman dodal, že monitorování probíhá díky otiskům, které po sobě norek zanechává. Nyní je prý nainstalováno zhruba 40 pastí.

O hrozící pohromě hovořil i vedoucí Agentury ochrany přírody a krajiny Havlíčkův Brod Václav Hlaváč. Odchyty plánují ochranáři na jaře a na podzim, tedy v době před hnízděním ptáků. Během sedmi dnů uvízlo v pastích na Vysočině sedm norků. „Je to první projekt tohoto druhu v ČR, v zahraničí na mnoha místech podobné projekty už běží,“ uzavřel Václav Hlaváč.