Světový pohár v běhu na lyžích zachránilo mrazivé počasí

Nové Město na Moravě - Díky chladnějšímu počasí už není ohrožen závod Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Ještě na Štědrý den bylo v novoměstském areálu Ski jen bláto. Vánoční svátky ale přinesly radikální obrat. Na původně rozbahněný lyžařský stadión teď už díky mrazivému počasí stříkají technický sníh. Česká televize uvede na dvojce oba závody v přímém přenosu a to jak na Silvestra tak na Nový rok odpoledne.

Organizátoři spustili sněhová děla pětadvacátého v poledne. Obrat v teplotách přišel na poslední chvíli. Když se před svátky za deště a při teplotách sedm stupňů nad nulou rozhodovalo, jestli závody nezrušit. Bylo velmi riskantní spoléhat pouze na předpověď počasí. „Bylo to opravdu velmi vypjaté rozhodování a byl to dost velký risk,“ vysvětluje předseda organizačního výboru Petr Honzl.

Závodů Tour de ski se na přelomu roku zúčastní na Vysočině kolem 120 nejlepších běžců na lyžích z celého světa. Prakticky až do startu silvestrovského závodu ale nebudou přesně vědět, na jak dlouhém okruhu nakonec poběží. „Rozvážet začínáme dneska. K dispozici máme 8 nákladních aut. Okruh 3,7 kilometru ale určitě neuděláme,“ říká šéf závodních tratí Stanislav Buchta.