V Loukově na Kroměřížsku spadla kvůli silnému větru střecha školy

Zlín - Silný vítr dnes strhl velkou část střechy na základní škole v Loukově na Kroměřížsku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, škola už byla v pátek v podvečer prázdná. Na místě zasahují dobrovolní i profesionální hasiči. Plechová střecha o ploše kolem 100 metrů čtverečních se bude muset celá rozmontovat, aby se zabránilo jejímu pádu na zem.

Silný vítr ale hasičům znemožňuje nasazení výškové techniky. Ke škole převážejí speciální nářadí k rozřezání částečně rovné a částečně sedlové střechy. Povětrnostní podmínky způsobují podle mluvčího krajských hasičů Ivo Mitáčka problémy i na jiných místech Zlínského kraje. „Máme hlášeny například padající stromy ve Strání na Uherskohradišťsku,“ uvedl mluvčí krajských hasičů.

Horská služba varuje před hřebenovými túrami

Silný vítr komplikoval situaci i na horách, horská služba musela odpoledne vyrazit na pomoc skupině čtyř běžkařů, kteří kvůli špatnému počasí uvízli při hřebenové túře v Krkonoších. Běžkaři vyvázli pouze s omrzlinami.

Skupina vyrazila na túru i přes varování meteorologů a v silném větru
uvízla mezi Špindlerovkou a Luční Boudou. „Povětrnostní podmínky byly velmi nepříznivé, vítr vylučoval téměř jakýkoli pohyb s technikou v terénu,“ uvedl náčelník tamních horských záchranářů Adolf Klepš. Běžkaře se nakonec podařilo transportovat rolbou. Horská služba důrazně nedoporučuje hřebenové túry a pohyb v hřebenových partiích až do doby odvolání výstrahy. 

Vydáno pod