V Brně se osvědčila „stromová“ linka, volalo na ni kolem 50 lidí

Brno - Brněnské radnici se osvědčilo zřízení takzvané stromové linky. Za necelý týden jejího fungování na ni zatelefonovalo 50 lidí. Úředníkům většinou hlásili, že konkrétní strom v Brně podle jejich mínění není v dobrém stavu a mohl by spadnout. Úředníci po nahlášení vždy v databázi vyhledají, komu strom patří a kontaktují ho. Odborníci pak jeho stav prověřují. Stromy v Brně kontrolují i kvůli nedávné tragédii, kdy ve Zlíně spadl dvacetimetrový strom na zastávku MHD. Zranil sedm lidí, dva chlapci později zraněním podlehli. Číslo telefonní linky je 542 174 562 a fungovat bude asi do poloviny března.

Lidé upozornili  například na proschlé stromy v Rokli v okrese Brno-sever a nezdravě vyhlížející listnáče v Maloměřicích, na které se vyhotoví statický posudek. Správci zeleně prověřují stav starých stromů i sami, za posledních několik týdnů jich devět pokáceli.

Pokácení stromu je až posledním řešením. Dřeviny se snaží správci zeleně nejdřív zachránit, proto je prořezávají, aby jim odlehčili, a zdravé kmeny, nakloněné třeba nad chodník, fixují úvazky. Strom se přiváže k jinému pevnému bodu, aby se v případě krize zabránilo jeho pádu. Kácení přijde na řadu, až když má dřevina odumřelý kořenový systém nebo prasklý kmen.

Stromová linka bude fungovat asi do poloviny března, dokdy hrozí sněžení. Právě mokrý sníh a vítr způsobily v Brně minulý týden pád jednoho z městských stromů. Statný břestovec spadl na školu v diagnostickém ústavu v ulici Hlinky. Nikdo nebyl zraněn, pracovníci Veřejné zeleně města Brna jsou však od té doby v pohotovosti.

Strom
Zdroj: ČT24
Vydáno pod