Počasí na Vysočině výrazně prodražuje údržbu silnic

Jihlava - Prohrnování a sypání silnic se na Vysočině prodražuje hlavně v posledních týdnech. Silničáři jsou tam nepřetržitě v terénu kvůli mrazům, silnému sněžení a nárazovému větru. Zimní údržba státních a krajských komunikací na Vysočině zatím stála 250 milionů korun. Podle údajů krajské správy a údržby silnic to zatím vypadá, že únorové náklady budou za poslední léta jedny z nejvyšších. Jisté už jsou i rekordní škody, které zima na silnicích způsobila.

Krajští silničáři se starají o sjízdnost 4702 kilometrů silnic. Tři dny hustého sněžení a nonstop údržby stojí přes 16 milionů korun. Auta přitom ujela 120 000 kilometrů a rekordní je i množství použitého posypového materiálu. V lednu, kdy na Vysočině začalo panovat pravé zimní počasí s mrazy a sněhovými přeháňkami, odpovídalo čerpání peněz dlouhodobému průměru.

Za únor se ale podle dosavadních hlášení dispečerů krajské správy spotřeba posypových materiálů a pohonných hmot zřejmě přiblíží ke spotřebě počátkem roku 2006. Další peníze budou potřeba na jaře na opravu zvýšeného množství výtluků na vozovkách.

Údržba chodníků a ulic se prodražila i obcím a městům na Vysočině. „My jsme zatím zaplatili za údržbu necelých 5 milionů korun a pokud to bude takhle pokračovat, tak ty náklady na zimní údržbu místních komunikací budou větší než v loňském roce,“ řekl mluvčí podniku Služby města Jihlavy Martin Málek. V ulicích je veškerá technika, další stroje se najímají od soukromníků. Dvě až tři desítky pracovníků musejí ručně odklízet sníh ze zastávek městské dopravy, přechodů a různých schodišť, protože tato místa se na rozdíl od chodníků nedají čistit multikárami.

Silničáři už počítají i škody na silnicích. „To, co máme k dnešku vyčísleno, je skoro 100 milionů korun,“ uvedl dispečer krajských silničářů Miroslav Olšan. Podle mluvčí kraje Vysočina Jitky Svatošové je v rozpočtu krajské správy a údržby silnic na souvislé opravy silnic II. a III. tříd (včetně mostů) 246 milionů korun. Práce na opravách silnic začnou až podle počasí, jakmile přestane sněžit a pršet.

Vydáno pod