Znojemské náměstí obohatí středověké památky

Znojmo - Znojemské Horní náměstí, které prochází v současné době celkovou rekonstrukcí, bude zřejmě vypadat jinak, než se původně plánovalo. Archeologům, kteří prostor prozkoumali, se totiž podařilo najít starou středověkou kašnu a městský pranýř. Obě památky se teď na nově zrekonstruované náměstí vrátí.

Původní plán znojemské radnice počítal s moderním náměstím, dobře vybaveným pro pořádání velkých akcí, jako je tradiční vinobraní. Jedna věc mu ale chyběla, a to pořádná kašna. Poté, co archeologové našli jednu středověkou, o které dosud vůbec netušili, bylo jasno. Na moderní náměstí se odkaz na minulost města musí vrátit. „Kašna na Horní náměstí nějakým způsobem patří. Důležité také je, že si ji tam přejí občané Znojma. Také archeologické průzkumy z nedávné doby dokázaly, že kašna vždycky v minulosti na Horním náměstí byla, a to dokonce na dvou různých místech,“ říká mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Spolu s kašnou přibude i další historický prvek, městský pranýř. Oba artefakty by měly stát zhruba v týchž místech jako před staletími. Jenom na Horním náměstí našli archeologové zhruba šest set objektů, mimo jiné zbytků staveb a hrobů od pravěku do současnosti. Hlavně v některých hrobech našli úplné poklady. „Našli jsme zde zbytek typického šperku. Pravděpodobně je to plátovaná záušnice s esovitou kličkou. Ta nám datuje toto pohřebiště do konce 11. a průběhu 12. století,“ popisuje nález archeolog Zdeněk Čižmář.

Horní náměstí je už ale v podstatě připravené na položení dlažby. Archeologický výzkum se tak přesunul na vedlejší Václavské náměstí. „Z větší části se tady podařilo odkrýt půdorys bývalého kostela sv. Petra a Pavla, jehož vznik datujeme do první poloviny 15. století,“ dodává Zdeněk Čižmář.

Celý prostor od Horního náměstí po pivovar má být hotový do konce května. Archeologům ani stavebníkům tak už mnoho času nezbývá.