Slovanská epopej se zřejmě bude muset z Moravského Krumlova vystěhovat

Moravský Krumlov - Hledá se útočiště pro největší dílo Alfonse Muchy Slovanskou epopej. Ze zámku v Moravském Krumlově, který je mimochodem v havarijním stavu, ji vyhání výpověď. Termín vyprší s koncem dubna a slibované prostory v Praze zatím nejsou. Příslušné smlouvy nyní studují právníci města i společnosti Incheba, která říjnového požáru na Výstavišti řeší rekonstrukci Průmyslového paláce, zámek jde zatím stranou. Rozhodnuto zatím není, obě strany hledají nějaké řešení.

Moravský Krumlov se dostal do bludného kruhu: místní zámek potřebuje rekonstrukci a kvůli tomu odstěhovat Muchovu Slovanskou epopej, prostory na zámku na Epopej dosud půjčuje městu Krumlov Incheba. Dílo mělo putovat do Prahy, kde má Incheba v nájmu Výstaviště, jenže firma se s pražským magistrátem stále nedohodla na podmínkách pokračování smlouvy. A mezitím Incheba vypověděla Krumlovu na zámku nájem. „Do 30. dubna to tady máme vystaveno s právním důvodem a poté tady bude bez právního důvodu nebo se bude muset narychlo, nevím kam, nevím jak, stěhovat,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS).

Moravský Krumlov poslal Inchebě návrh nové smlouvy, už téměř měsíc ji studují právníci společnosti. „Zvážíme všechny možnosti a návrhy, které nám město předložilo. Určitě se k tomu vyjádříme,“ prohlásil mluvčí společnosti Incheba Radovan Ježovič. To ještě bude trvat a zámek v Moravském Krumlově mezitím chátrá. „Vlastník upozorněn na velmi nestandardní postup údržby této památky,“ potvrdil mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil.

Incheba koupila zámek v roce 2003 za 13 milionů korun. Nikdo jiný o něj zájem neměl, dražil se celkem 13krát. bývalý starosta a zastupitel Moravského Krumlova Bartoloměj Pitlach (KDU-ČSL) vysvětlil: „Byl zde záměr na kongresové centrum, v tom chtěla Incheba pokračovat. Ovšem potom zřejmě přehodnotili situaci a do dneška hledají nějaké řešení.“ A zřejmě ještě chvíli hledat bude, od říjnového požáru na Výstavišti se společnost zatím nedohodla s Prahou ani na rekonstrukci Průmyslového paláce, takže zámek jde zatím stranou. „V této chvíli o tom zatím neuvažujeme, na Výstavišti máme samozřejmě prioritu,“ dodal Radovan Ježovič.