Na Vysočině chybí hexavakcíny, komplikuje to očkování malých dětí

Jihlava - Pediatři v kraji Vysočina mají málo dávek hexavakcíny, která se používá k základnímu očkování proti šesti dětským nemocem, například záškrtu nebo dávivému kašli. Spolu s epidemilogy proto kritizují ministerstvo zdravotnictví. Oproti objednávkám totiž do kraje dorazilo o 900 dávek méně. Hlavní hygienik odmítá kritiku tím, že si kraje musí v období nouze vypomoci mezi sebou.

Situace by se o mnoho zjednodušila, kdyby si lékaři mohli vakcíny objednávat sami přímo od distributorů a hradily by je pojišťovny. Právě to má zajistit novela zákona o všeobecném zdravotním pojištěním, jenže jí poslanci zatím neschválili. Pediatři se tak dál musí obracet na epidemiology, kteří pak vakcíny objednávají.

Hexavakcína se podává ve čtyřech dávkách, tři navíc musí být podány do půl roku od narození dítěte. Pediatři proto přednostně očkují čtyřměsíčni děti, ostatní musí počkat. Lékaři tak nemohou dodržet očkovací kalendář, což může způsobit komplikace dětem, které jdou na druhé očkování hexavakcínou. Pokud by totiž nedostali druhou dávku, musely by na očkování znovu. Hlavní hygienik Michael Vít slibuje, že by další dodávky měly do kraje dorazit během dvou týdnů. Na skladě prý teď leží asi 23 tisíc dávek.

Hexavakcíny teď chybí na některých místech v Česku kvůli zákonu, který mění jejich proplácení. Poslanci ho neschválili, protože je v balíku zdravotnických reforem. „Výpadku jsme se dlouhodobě obávali a ministerstvo jsme upozorňovali. Od roku 2009 měly vakcíny hradit zdravotní pojišťovny, které to nemohou dělat do doby, než bude přijat nový zákon,“ vysvětluje předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

Dětští lékaři si stěžují i na nedostatek vakcín proti obrně, žloutence typu A, spalničkám nebo tetanu. Výpadky přiznává i Česká vakcinologická společnost. Podle ní za to může hlavně nezvládnutá distribuce v regionech. „Mě trošku mrzí, že na to stále poukazujeme, ale že to kompetentní orgány stále neřeší,“ upozorňuje Ilona Hüllerová ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Jihomoravského regionu.