Zástupci ruské ambasády prosadili v Brně znak se srpem a kladivem

Brno - Královo pole - Na pomník rudoarmějcům v Brně - Králově poli se vrátí kontroverzní symbol srpu a kladiva. V podobě znaku, který sovětští vojáci nosili na čepicích, ho chce obnovit brněnská radnice. U vedení města si to prosadili zástupci ruské ambasády, přestože podle specialistů z Vojenského historického ústavu nic takového na pomník padlým vojákům nepatří. Spor se táhne již téměř dva roky, v létě 2007 nechal srp a kladivo odstranit místostarosta Pelán. Rozhodnout o podobě pomníku odmítla i ministerstva. Ministerstvo zahraničí s městem komunikovat nechtělo a Ministerstvo obrany se omezilo pouze na doporučení.

Znak mezinárodního komunismu přece jen na pomníku bude, i když jinak než dřív. Brněnská radnice se o něm radila mimo jiné i s armádními historiky, ti doporučili jen prostou rudou hvězdu - bez srpu a kladiva. „Ve znaku Sovětského svazu, v kombinaci se zeměkoulí nebo zemskou sférou to symbolicky znázorňuje nárok dělníků a rolníků na světovládu, je příliš spojen s komunistickou ideologií,“ prohlásil historik Tomáš Jakl z VHÚ.

Před dvěma lety způsobil srp a kladivo v Králově poli diplomatický skandál. Poté, co ho radnice po opravě instalovala, jej místostarosta René Pelán odstranil, proti tomu ostře protestovali zástupci ruského konzulátu v Brně. Symbol totiž byl na pomníku už v době jeho vzniku koncem 40. let a ruští diplomaté argumentují tím, že je třeba zachovat původní podobu. „Ruská strana neustále trvala na tom, aby na pomník byl instalován zpátky srp a kladivo. Nakonec jsme se domluvili, že sem bude instalována pěticípá hvězda se srpem a kladivem,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka (ČSSD).

Před několika týdny začala radnice s celkovou rekonstrukcí památníku, odhalit ho chce koncem dubna k výročí osvobození města. Místostarosta René Pelán se ho podruhé brousit nechystá: „Tam už tu vazbu k armádě vidím a v tomto ohledu se považuji za vítěze.“ Symbol srpu a kladiva se ale nelíbí organizaci, která sdružuje někdejší politické vězně. „Pod znakem srpu a kladiva, který byl znakem komunistické strany Sovětského svazu a dalších komunistických stran, se ve světě událo tolik bezpráví,“ vysvětlil Boris Morávek z Konfederace politických vězňů Brno.

Na vše, co je spojeno s pomníky druhé světové války, je Rusko mimořádně citlivé. To však vyvolává problémy zejména v postsovětském Pobaltí, které má na události kolem války odlišný pohled. Například snahy přemístit pomník rudoarmějce v Tallinu vedly v dubnu 2007 k vážné roztržce, doprovázené útoky počítačových hackerů na estonskou infrastrukturu.