Jihlavští zahájili cyklosezonu

Jihlava - Cyklisté v Jihlavě zahájili cykloturistickou sezonu. Symbolicky také otevřeli nově vybudované jihlavské cyklotrasy včetně nové lávky přes řeku Jihlavu. Ta zažila první opravdový nápor, počasí cyklistům přálo, a tak vyrazili na zhruba dvacetikilometrový okruh Jihlavskem přes Větrný Jeníkov. Nové trasy mají i nová značení a řadu zastavení s mapou, kde je možné vybírat okruhy kolem Jihlavy podle náročnosti.

Akce probíhá také jako oslava blížícího se Dne země, jak upozornila jedna z organizátorek Iva Svobodová. Připravovaná síť cyklistických stezek podle plánu cyklodopravy v Jihlavě je poměrně rozsáhlá, jedná se téměř o 67 kilometrů tras. Letos chtějí dokončit zatím asi 10 km.

Náměstek primátora Jihlavy Radek Vovsík (ODS) upřesnil, že půjde o cyklostezku do Pístova a krátký úsek stezky nad tunelem. Účastníci otevírání cyklosezony na Jihlavsku budou také hlasovat o pojmenování nové lávky přes řeku Jihlavu.

Plánuje se také stavba 110 kilometrů dlouhé stezky údolím řeky Jihlavy do Třebíče a následné napojení na síť rakouských cyklostezek.