Stavbu termálních lázní v Pasohlávkách pozdrží archeologický průzkum

Pasohlávky (Břeclavsko) - Pasohlávky na Břeclavsku se chystají proměnit v termální lázně. Na místě stavby za více než miliardu korun v těchto dnech začaly pracovat první stroje. Jejich úkolem však není postavit základy budoucího aquaparku, ale něco zcela jiného. Na pozemku začal povinný výzkum před zahájením samotné výstavby lázní. Archeologové jsou teprve na začátku, ale už teď tuší významné nálezy pod zemí, které pocházejí převážně z druhého století našeho letopočtu. Očekávají dokonce, že zde naleznou pozůstatky nemocnice a zotavovny pro římské vojáky.

Bagry a těžké nákladní vozy jsou v plném provozu, na první pohled to nedaleko kempu v Pasohlávkách na místě budoucích lázní vypadá jako čilý stavební ruch. Ve skutečnosti jde ale o práci archeologů. Na pozemku, který má zhruba 3,5 hektaru, začal povinný výzkum před zahájením samotné výstavby termálních lázní. Archeologové jsou teprve na začátku, ale už teď tuší, že pod zemí se skrývají významné nálezy. „Stavbou dotčená plocha se částečně nachází na území římské opevněné báze na hradisku u Mušova, takže my tady budeme mít možnost odkrýt opevnění zhruba v délce 70 metrů,“ uvedl vedoucí archeolog Balázs Komoróczy.

„Nálezy pocházejí převážně z 2. století našeho letopočtu z období markomanských válek, tedy z doby, kdy došlo ke konfliktu mezi římskou říší a germánským kmenem Markomanů, který sídlil na našem území,“ pochlubil se sbírkou výsledků předchozích průzkumů ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín. Archeologové dokonce očekávají, že pod vrstvou hlíny naleznou v Pasohlávkách pozůstatky nemocnice a zotavovny pro římské vojáky. „V rámci Evropy je to unikát, znám jen deset podobných objektů. Ale je nutné nejprve ten objekt nalézt a odkrýt, potom se budeme radovat,“ dodal Balázs Komoróczy.

Archeologové musí stihnout svůj výzkum do září letošního roku, pak už chce investor zahájit stavební práce na nových lázních.

Vydáno pod