Na Velehradě se opět odlévalo

Velehrad - V ateliéru výtvarníka Otmara Olivy na Velehradě vznikly nové bronzové artefakty. Už 23 let je odlévá bez pomoci techniky, tento jedinečný rituál zažije památný Velehrad pouze dvakrát do roka. Rozžhavený bronz se odlévá do forem, tato operace vyžaduje od všech zúčastněných absolutní soustředění. Výtvarník Oliva k dílu artefakty navrhuje a společně s kamarády je odlévají. Tentokrát jsou věnované italskému exodu do Čech v době první světové války.

Vše začíná již krátce před třetí hodinou ranní, zapálení pecí už léta provází neměnný rituál. Azbestové rukavice se teprve připravují, pece bylo nutné zapálit nejdříve a také se pomodlit. Přítomný kněz vyzval k modlitbě a požehnání chystaného díla. Napětí začalo vrcholit po třech a půl hodinách práce. V jámě jsou připraveny první formy, vše je nachystáno na odlévání. Starosti mají ale teprve začít, staré kleště si nerozuměly s novým kelimem neboli nádobou plnou žhavého bronzu. Při rovnání kleští se navíc ozval zlověstný zvuk, zdá se, že něco není úplně v pořádku. Jedinečná mužská souhra ale drama nepřipustila, rozžhavený bronz začal vtékat do forem a napětí vyvrcholilo.

Dvaadvacet chladnoucích forem skrývalo už hotové bronzové artefakty. První odhalený - pamětní deska věnovaná italskému exodu do Čech v době první světové války bude na Svaté Hoře u Příbrami připomínat dlouho neznámou část české historie. „To jsou punkta dějin, kolem kterých se nutně musíme otočit. Co je exodus, vyhnanství, emigrace, to všichni víme,“ prohlásil výtvarník Otmar Oliva.

Následné čištění forem naplněných bronzem zabralo hodiny, teprve potom dlouhé soustředění slévačů mohla vystřídat úleva.