Havlíčkův Brod oslavil J. V. Stamice lidovkami, na řadě je jazz a rock

Havlíčkův Brod - Světoznámý skladatel Jan Václav Stamic je rodákem z Havlíčkova Brodu. I když se proslavil až během svého pobytu v německém Mannheimu, jeho rodné město si připomíná výročí Stamicova narození i úmrtí. V roce 2002 vznikl projekt Stamicovy slavnosti, jehož cílem je nejen připomínat skladatelovo jméno, ale všímat si i zajímavých hudebních souvislostí. V rámci letošního ročníku se v pondělí v Brodě konal koncert s názvem Česká a moravská lidová píseň v kontrastech.

Na večerním koncertě vystoupil soubor Hradišťan a Pražský filharmonický sbor. „Chceme lidem ukázat, že hudba je kvalitní, i když se nehraje hudba přímo Jana Václava Stamice,“ uvedla ke koncepci festivalu ředitelka hudebních slavností Alena Konrádová.

Hradišťan zahrál moravské lidové písně v úpravě Jiřího Pavlici a také zhudebněné staroslověnské texty nebo básně Jana Skácela. „Hráli jsme něco, co více či méně vychází z tradice,“ dodal Pavlica. V podání Pražského filharmonického sboru zazněly písněmi inspirované skladby Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka.

Koncert uzavřelo společné vystoupení hudebníků při Čtyřech písních pro Marii od Bohuslava Martinů. „Doufám, že se setkáme ještě někdy v budoucnu,“ přeje si po společném koncertování, které bylo i pro diváky velkým zážitkem, dirigent Pražského filharmonického sboru Lukáš Vasílek.

Stamicovy slavnosti budou 7. května pokračovat koncertem Dobrá zpráva - Jazzový večer - Svoboda, Krampl, Reindl a projekt letos zakončí 15. května rockové oratorium v podání pěveckého sboru Besharmonie.

Jan Václav Stamic se narodil 19. června roku 1717 v rodině Antonína Ignáce a Roziny Kláry Stamicových. Především jeho otec, německobrodský varhaník, regenschori a kantor, jej přivedl k základům hudebního vzdělání. Po studiu na gymnáziu a působení v Praze opustil Stamic koncem třicátých let Čechy. První zmínky o jeho působení v Mannheimu jsou z roku 1741 a tvrdí, že zde ve službách falckého kurfiřta Karla Filipa řídil kurfiřtskou hudbu. V následujících letech se toto hudební těleso stalo jedním z předních orchestrů v Evropě a Stamic jedním ze zakladatelů tzv. mannheimské školy. Jeho tvorba čítá přibližně 175 orchestrálních skladeb, koncertů, komorních, houslových, violových a vokálních děl. J. V. Stamic zemřel 27. března 1757, nebylo mu ještě čtyřicet let.

  • Koncert Pražského filharmonického sboru na Stamicových slavnostech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82924.jpg
  • Jan Václav Stamic zdroj: www.stamic.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82913.jpg