Svitavská radiála v Brně letos nebude a možná ani napřesrok

Brno – Stavba Svitavské radiály, která má být důležitou součástí velkého městského okruhu v Brně, letos nezačne. Stát na ni totiž nemá peníze. Stavba nejdůležitější součásti nové radiály – osmisměrné křižovatky ve Sportovní ulici – přitom měla začít v červnu. Nezačne-li se tato křižovatka stavět ani v příštím roce, zbrzdí se i otevření Královopolských tunelů, které mají být dokončeny v roce 2011, ale pro jejich dostavbu je důležité, aby křižovatka ve Sportovní ulici stála již příští rok.

Na stavbu Svitavské radiály, která měla začít v červnu, mělo Ředitelství silnic a dálnic slíbeno 250 milionů korun. Stát ale nemá tolik peněz, a tak dal silničářům pouhých 40 milionů. Ty stačí toliko na přípravné práce. „Budou probíhat pouze práce typu kácení zeleně, která vlastně už začala, a přeložky inženýrských sítí jako jsou horkovody, plynovody,“ uvedl ředitel brněnského Ředitelství silnic a dálnic Pavel Doležal.

„Důvody jsou dva: Pro letošní rok jsme ze státního rozpočtu dostali méně peněz než bylo původně naplánováno – asi o devět miliard korun. Druhý důvod je ekonomická krize,“ vyjmenoval mluvčí Fondu dopravní infrastruktury Karel Hanzelka důvody zkrácení rozpočtu na stavbu křižovatky.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Dostanou-li silničáři peníze na křižovatku alespoň v roce 2010, rozhodne nová vláda, která by měla vzniknout na podzim. Pokud se peníze nenajdou, bude muset Ředitelství silnic a dálnic podle Pavla Doležala hledat nějaké jiné řešení situace.

Vydáno pod