Do první Noci kostelů se zapojilo 35 svatostánků v Česku

Brno - Brněnské kostely otevřely svá málokdy přístupná místa veřejnosti. Při takzvané Noci kostelů chtějí upoutat návštěvníky pestrým programem. V katedrále svatého Petra a Pavla si lidé mohli vyzkoušet psaní hlaholice a u svatého Jakuba zase vylézt na věž ke zvonu. Do prvního ročníku této akce se zapojilo 35 kostelů v Brně, Plzni a na dalších deseti místech v Česku.

Nejvíce kostelů a modliteben bylo dlouho do noci otevřeno v Brně. Z 19 svatostánků šesti křesťanských církví měli lidé největší zájem o kulturní program na místě zbořeného kostela svatého Mikuláše na náměstí Svobody. Ten otevřel pro veřejnost i málo přístupnou horní palubu s varhany.

„My bychom si přáli, aby lidé, kteří chodí kolem kostelů každý den do práce a někdy možná neměli odvahu vejít, ztratili ostych a nebáli se přijít a třeba prostřednictvím umění hudby se s křesťanstvím blíže seznámili,“ řekla ČT mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Kromě Brna se na jihu Moravy otevřely kostely také v Adamově, Letonicích, Mikulově, Třebíči a Velkých Pavlovicích. Do akce se zapojilo také sedm kostelů z Plzně, dvou obcí z jihu Čech a jedné ze Středočeského kraje.

První ročník Noci kostelů přilákal v pátek večer kolem 100 tisíc návštěvníků. Příští rok by organizátoři rádi počet kostelů zvýšili. Noc kostelů se do ČR rozšířila z Rakouska, kde ji věřící spontánně uspořádali poprvé v roce 2005 a kde se do ní letos zapojuje na 700 míst. V budoucnu by mohla vzniknout celoevropská Noc kostelů s jednotným termínem, podobně jako je tomu například u muzejní noci.

  • Noc kostelů v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89588.jpg
  • Kostel sv. Jakuba v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89589.jpg