Po 46 letech hrozil odklad Jízdy králů

Vlčnov - Po 46 letech byla ohrožena legendární Jízda králů ve Vlčnově. Hustý déšť ji překazil naposledy v roce 1963. Místo aby se věnovali hostům, hledali tak obyvatelé Vlčnova poslední naději v meteomapách. Jízda přitom už za necelou hodinu měla vyrazit. Počasí se umoudřilo pár minut před začátkem slavnosti. V jejím čele jel 11letý Adam Pešl, na koních ho doprovázela družina tvořená 24 letos plnoletými mladíky.

Koně byli pod přístřešky, stejně tak muzikanti a také král. Déšť by krepové růže i kroje zničil během několika minut. Protipólem byly desítky tisíc korun investovaných do příprav a pohoštění. Nakonec padlo definitivní rozhodnutí - navzdory dešti se jízda pojede podle plánu.

Nakonec počasí vzalo Jízdu králů na milost. Po chvíli už pláštěnka nebyla nutná, 11letý Adam si mohl naplno vychutnávat triumfální projížďku Vlčnovem. Maminka Olga Pešlová na něho byla náležitě hrdá.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Jízda králů patří mezi nejznámější folklórní slavnosti. Podle jedné legendy sahá její původ do 15. století. Uherský král Matyáš Korvín tehdy prchal před Jiřím z Poděbrad v ženském přestrojení.