Hrozí kraji Vysočina miliardové zadlužení?

Jihlava - Kraj Vysočina si schválil rozpočtový výhled. Ten počítá s tím, že se Vysočina zadluží částkou bezmála dvě a půl miliardy korun. To se ale vůbec nelíbí opozici. Kraj Vysočina totiž patří k těm nejméně zadluženým v Česku. Dluží pouze půl miliardy Evropské investiční bance kvůli opravě silnic. Navíc minulé vedení kraje předalo tomu současnému na účtech částku jeden a půl miliardy korun. O to víc proto bývalého hejtmana kraje překvapilo, že se současné vedení hodlá takto výrazně zadlužit.

Oficiální dokument krajské vlády počítá s miliardovými dluhy. Ze zákona povinný rozpočtový výhled schválilo krajské zastupitelstvo pouze hlasy sociálních demokratů a komunistů. ODS a KDU-ČSL dokument počítající za tři roky s dluhem dvě a půl miliardy korun odsuzuje. „My bychom si přece neměli plánovat výhledy tak, že si chceme půjčovat velké peníze, na které nebudeme mít, abychom je splatili,“ argumentuje bývalý hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil. „My se tak díváme, jaký by ten vývoj mohl být, a podle toho potom budeme upravovat vlastní rozpočet,“ hájí krajský dokument náměstek hejtmana kraje Vysočina Vladimír Novotný.   

Novotný rovněž ubezpečuje, že tak vysoké zadlužení, jak předpokládá výhled, kraj nikdy nedovolí. Bývalý hejtman prý situaci zbytečně zkresluje. Výhled má totiž pouze ukazovat, jak radikálně se bude muset šetřit, když se podle předpokladů budou snižovat krajské příjmy. „Já to považuji pouze za politické zneužití rozpočtového výhledu. Ten výhled je dělaný přesně podle toho, jak to dělalo minulé vedení,“ dodává Vladimír Novotný.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podle Miloše Vystrčila byla příprava rozpočtového výhledu velmi podceněna. Vystrčil navíc říká, že kdyby k přípravě důležitého dokumentu přistupovalo vedení kraje opravdu zodpovědně, už by musely být vidět škrty ve výdajích. Vedení kraje však již rozpočet na příští rok připravuje. Také v něm už začalo škrtat. Všichni správci příslušných kapitol dostali příkaz ušetřit nejméně deset procent výdajů oproti letošnímu roku. Šetřit začal i samotný kraj Vysočina. Podle jeho vedení se tak nějakého vysokého zadlužení kraj nemusí obávat.

Vydáno pod