Revize trafostanice připravila obchodníky z Havlíčkova Brodu o peníze

Havlíčkův Brod - Obchodníkům z Havlíčkova Brodu se nelíbí, že je ČEZ kvůli revizi trafostanice v pracovní den odřízl od elektřiny. Revizi měl energetický gigant provést podle nich o víkendu, kdy má většina obchodníků zavřeno, nikoliv v pondělí a ještě navíc uprostřed turistické sezony. Každý obchodník hlásí v důsledku výpadku dodávek elektřiny ztrátu kolem 10 tisíc korun. ČEZ případné odškodnění odmítá, výpadek prý nahlásil v zákonem stanovené lhůtě.

Například prodejně potravin Pramen se ztráta vyšplhala až na 15 tisíc korun. „Způsobilo to velkou finanční ztrátu, zboží se neprodávalo, zůstal tady chleba, pečivo,“ stěžuje si České televizi vedoucí potravin Pramen v Havlíčkově Brodě Jaroslava Žaloudková. Nejedná se přitom jen o ušlý zisk, prodejce musel zaplatit i zaměstnance, kteří ovšem v den odstávky nepracovali.
 

Spolu s dalšími havlíčkobrodskými obchodníky si chce proto Pramen stěžovat. V omezeném provozu totiž fungovaly např. i lékárny. „Nevydáváme na recepty, ale jenom na volný prodej,“ tvrdila magistra z Lékárny v Dolní ulici. Stížnost sepisují i přesto, že se za ČEZ postavila starostka města Jana Fišerová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů pro Jana Mišurce pro ČT24:

„Je potřeba podívat se do smlouvy, jak je to ošetřeno a jestli se z toho společnost ČEZ nechce vyvinit.“


ČEZ postupoval podle svých slov i podle potvrzení Fišerové v souladu se zákonem. Plánovanou odstávku způsobenou revizí trafostanice, která byla nezbytná, všem postiženým včas oznámil. „My jsme ze zákona povinni to oznámit do 15 dnů dopředu, což bylo splněno,“ tvrdí mluvčí ČEZu Šárka Beránková. Asociace malých a středních podniků a živnostníků doporučuje podnikatelům obrátit se s požadavkem na odškodnění na právníky.

Vydáno pod