Nové sypače vyvolávají na Vysočině spory

Vysočina – Kraj Vysočina kupuje za 150 milionů 28 nových sypačů pro zimní údržbu silnic. O zakázku, která je už delší dobu zpochybňována, se dnes zajímali také krajští zastupitelé. I přes potvrzení výběrového řízení antimonopolním úřadem trvá krajská opozice na tom, že výběr sypačů nebyl v pořádku. To si myslí i někteří zaměstnanci Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina.

Opoziční krajský zastupitel Miloš Vystrčil (ODS) říká, i když jsou sypače vybrány v souladu s právem, nemusí to ještě znamenat, že se hodí na silnice. Opoziční krajský zastupitel Václav Kodet (KDU-ČSL) namítl, že tuzemskému výrobci vozidel Tatra nebyla dána šance účastnit se výběrového řízení. Tuto skutečnost kritizoval také poslanec Jan Kasal.

Jeden z neúspěšných uchazečů, firma Man, napadla výběrové řízení na Úřadě na ochranu hospodářské soutěže, antimonopolní úřad však stížnost zamítl s tím, že po právní stránce je vše v pořádku.

Reportáž a vstup Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Opozice zpochybňuje kromě obří zakázky na nová auta také neuvážené rozdávání prémií mezi krajské silničáře. Osobním dopisem každému ze 700 zaměstnanců posílá poděkování v podobě desetitisícové prémie sám hejtmanův náměstek. Hejtmanův náměstek pro dopravu Libor Joukl (ČSSD) k tomu dodal, že za mimořádný pracovní výkon musí být udělena mimořádná odměna.

„Jsou zde zneužívány prostředky kraje ve prospěch volební kampaně sociální demokracie, to je naprosto evidentní,“ prohlásil opoziční zastupitel kraje Vysočina Miloslav Popelka (ODS). Podle opozice může takto utracených 10 milionů korun chybět v oblasti zdravotnictví nebo školství. Nové sypače by se měly začít používat již tuto zimu.