Myslivci likvidují na Žďársku nakažené lišky

Jihlava - Ve Žďáru nad Sázavou stále trvá hrozba nákazy svrabem. Nositelem tohoto onemocnění jsou lišky, které se vyskytují v okolních lesích. Z lišek je toto kožní onemocnění přenosné na psy i na člověka. Nakažené lišky přitom teď nemohou myslivci střílet, protože se jim schovávají v kukuřici. Další odstřely tak plánují až na období, kdy bude kukuřice sklizena a pole budou holá.

Lišky, které trpí svrabem neboli tzv. prašivinou, zaznamenali myslivci v těsné blízkosti Žďáru nad Sázavou. V lese u Zelené hory, kde stojí památka UNESCO, jich s touto infekční kožní nemocí přenosnou na psy i na člověka žije ještě minimálně šest. „My jsme tady věděli o osmi kusech. Dva kusy jsme odstřelili a šest kusů nám ještě zbývá. To ale neznamená,  že těch lišek není více,“ upozorňuje jednatel okresního mysliveckého spolku Oldřich Sedlář. „První příznaky u lidí se vyskytují na takových těch místech, kde se kůže paří, je to například ohbí loktů a podobně, kde může zákožka dobře parazitovat,“ říká ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc.

Přenos svrabu na člověka je ojedinělý, ale dojít k němu může. Místní noviny a rozhlas o nebezpečí možné nákazy informují, přesto lidé v ohrožených místech venčí psy dál. „Myslíme si, že je to dost nebezpečné, protože s tím psem přijdou do styku doma lidé i děti a prašivinu mohou roztáhnout do celého sídliště,“ varuje Oldřich Sedlář. „Kdyby se objevily nějaké příznaky na kůži, je třeba vyhledat veterinárního lékaře,“ dodává Jiří Šulc.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Myslivci teď sice každodenně hlídkují na posedech, ale nakažené lišky se jim nedaří zlikvidovat. Nastěhovaly se totiž do polí, kde mohou nerušeně lovit myši. „Ty lišky jsou nastěhované v kukuřičných polích, takže my teď musíme počkat s likvidací, až nám sklidí kukuřici,“ uzavírá Oldřich Sedlář.

Myslivci pevně věří, že se jim do doby zimního páření lišek podaří nakažené jedince zlikvidovat.