Slovácké muzeum restauruje vzácný prvotisk Bible

Uherské Hradiště / Kyjov – Stejně jako nejslavnější knihovny v Londýně, Petrohradě, Florencii nebo New Yorku i uherskohradišťské Slovácké muzeum vlastní vzácný exemplář první česky tištěné Bible. Vzácný prvotisk je ale velmi poškozený, a proto ho muzeum nevystavuje. Od letošního června je deponován v Kyjově na Hodonínsku, kde bude restaurován.

Z původních šesti set listů jich šedesát chybí. Kdosi se je pokusil doplnit zhruba před třemi stoletími, bohužel inkoustem, který podléhá rychlé zkáze. Kniha navíc byla poškozena za druhé světové války, kdy ležela ve vlhkém a plesnivém sklepě.

Úkolem zkušeného restaurátora Bohumila Šimečka je nyní prvotisk zachránit. „Materiál musí být ošetřený natolik, aby zase přežil alespoň dalších tři sta let,“ vysvětluje. Při restaurování zpevní rozpadající se listy pomocí speciálních lepidel a japonského papíru, který je průsvitný a lehký, ale pevný. Lacinou koženkovou vazbu z první republiky nahradí důstojnější, z nejlepší pravé kůže.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Zpátky do Uherského Hradiště by se bible měla vrátit v polovině listopadu. Její restaurování pomohly financovat dotace ministerstva kultury a Zlínského kraje. „Jde o skutečně finančně velmi náročnou záležitost. Pohybuje se řádově v několika stovkách tisíc,“ potvrdila historička Slováckého muzea Blanka Rašticová. Další unikátní svazky z muzejních depozitářů tak na svou záchranu zatím čekají.

Vydáno pod