Podezřelá zakázka rozdělila jaroměřickou radnici

Jihlava - Na radnici v Jaroměřicích nad Rokytnou se prošetřuje podezřelá zakázka. Padla už kvůli ní dvě trestní oznámení. Podezřelý je tajemník radnice a také šéf majetkového odboru. Jde o zakázku za víc než tři sta tisíc korun. Bez výběrového řízení ji získala firma tajemníka jaroměřické radnice. Ten pochybení necítí, řada radních však jeho jednání považuje přinejmenším za neetické.

Za lavičky, odpadkové koše, kontejnery na květiny a další nový mobiliář na náměstí v Jaroměřicích nad Rokytnou zaplatilo město částku přes tři sta tisíc korun. Místní ČSSD se ale vůbec nelíbí způsob, jakým proběhl výběr dodavatele. Šéf majetkového odboru totiž přidělil zakázku bez výběrového řízení přímo firmě, kterou z poloviny vlastní tajemník jaroměřické radnice. „Šéf odboru správy majetku města pan Beranovský konal minimálně v rozporu s našimi pravidly, která jsme stanovili. Podle nich smí nakládat s majetkem města pouze do výše padesát tisíc korun,“ říká zastupitel Jaroměřic Antonín Malena. „V době, kdy jsem se rozhodoval, nevěděl jsem o spoluúčasti pana tajemníka v této firmě,“ hájí svůj postoj vedoucí majetkového odboru Jiří Beranovský.  

Jaroměřické ČSSD ale takové vysvětlení nestačí. Tvrdí, že bezmála dva měsíce nedostala vysvětlení sporné zakázky ani od starosty ani od tajemníka. Toho navíc viní nejenom z porušení povinností při správě cizího majetku, ale i ze střetu zájmů. „Zároveň podepsal na straně města faktury pro svou firmu za tři sta devadesát tisíc korun,“ dokresluje celou situaci zastupitel Malena. „Já v té kauze nefiguruji, ta firma mi patří jen z poloviny,“ vysvětluje tajemník jaroměřické radnice Milan Chloupek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podle informací ze státního zastupitelství obsahuje trestní oznámení formální chybu. Proto se jím ještě policie nezačala zabývat. Na radnici už ale pracuje kontrolní výbor zastupitelstva, který prověří i předchozí veřejné zakázky. Podle starosty města Karla Nedvědického je vzniklá situace „opravdu nešťastnou“. Starosta města ale ani ostatní aktéři celé kauzy nechtějí podnikat žádné další kroky do té doby, než případ uzavře kontrolní výbor zastupitelstva i policie.