EU pomůže s výměnou letitých vlaků na jihu Moravy

Brno – Přestárlý vozový park Českých drah na jižní Moravě a Vysočině pomohou omladit peníze z Evropské unie. ČD, případně i další zájemci mohou z unijních fondů získat až 240 milionů korun na nákup a obnovu vlaků pro regionální železnici. O peníze z Evropské unie mohou žádat od tohoto týdne. Výzvu dnes vyhlásila Regionální rada Jihovýchod, která sdružuje Jihomoravský kraj a Vysočinu.

EU bude přispívat výhradně na železniční kolejová vozidla, navíc s ekologickým pohonem. „Nákup a modernizace trolejbusů a tramvají nebude podporován,“ uvádí se ve výzvě zveřejněné na stránkách Regionální rady Jihovýchod.

Průměrný věk vozového parku Českých drah se podle dřívějších informací blíží 30 letům, výjimkou ale nebývají ani soupravy se čtyřmi křížky. K nejstarším patří některé příměstské pantografy. Dráhy na jejich výměnu příliš peněz nemají. Když už se k nákupu nové soupravy odhodlají, nejčastěji padne volba na elektrické vlaky City Elefant a rekonstruované motoráčky Regionova. Jeden City Elefant vyjde na 200 milionů korun, přestavba klasického motoráku na dvouvozovou Regionovu stojí asi 25 milionů.

Aby se průměrný věk českých vlaků dostal a udržel na snesitelných 15 letech, bylo by podle generálního ředitele ČD Petra Žaludy třeba investovat každý rok pět až osm miliard korun. Letos na koleje vyjedou nové vlaky za 4,5 miliardy.

Regionální rada Jihovýchod původně zvažovala vyhlásit svou výzvu už na jaře. V červnu se ale rozhodla ji odložit. Důvodem bylo mimo jiné tehdejší jednání Asociace krajů s Českými drahami o financování regionální vlakové osobní dopravy. Letos krajům chybí podle údajů drah na lokální spoje 3,2 miliardy, které mimořádně pokryje stát. V srpnu vláda rozhodla, že pomůže krajům s financováním regionální železniční dopravy. Po dalších deset let tak budou kraje dostávat ze státního rozpočtu ročně 2,65 miliardy korun.