Vysočina ušetří příští rok na elektřině téměř 13 milionů

Jihlava – Organizace zřizované krajem Vysočina ušetří v příštím roce na elektřině 12,6 milionu korun. Pomohla tomu elektronická aukce na nového dodavatele elektrické energie. Firmy se předháněly s lákavými nabídkami, dodavatel, který v aukci nakonec zvítězil, prodá kraji elektřinu se 40procentní slevou. Vysočina je historicky prvním krajem v Česku, který přistoupil k tomuto modernímu způsobu nákupu elektřiny.

Kraj Vysočina je zřizovatelem 132 příspěvkových organizací, mezi které patří mimo jiné školy, sociální ústavy či muzea. Dohromady tyto organizace ročně spotřebují více než 14 tisíc megawatthodin elektřiny, za což by letos měly podle ceníku zaplatit dohromady více než 31 milionů korun. V příštím roce by však měly výrazně ušetřit – za stejné množství energie zaplatí jen asi 18,5 milionu korun.

Elektronická aukce na dodavatele elektřiny trvala dvě hodiny. „Měla 19 prodloužení, kdy se jednotlivé firmy předháněly, kdo dá lepší cenu,“ řekl o jejím průběhu náměstek hejtmana kraje Vysočina Vladimír Novotný.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina nešel do náročné přípravy aukce naslepo. Již letos na jaře otestoval elektronickou aukci například při výběru dodavatele energie pro pět jihlavských pracovišť krajského úřadu. Na půlročních dodávkách díky aukci ušetřil čtvrt milionu korun, tedy téměř 30 procent celkových nákladů. „Kraj Vysočina v minulosti vypsal soutěž také na nákup mobilních telefonů, pravidelně se elektronicky soutěží o nákup dekubitních matrací proti proleženinám v krajských sociálních zařízeních,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Proč mohou dodavatelé poskytovat tak výrazné slevy?

Důvodů je hned několik:

  • Výhodný nákup surovin
  • Příznivý kurz dolaru
  • „V neposlední řadě je to samozřejmě otázka cen burzovních. I pro domácnosti se tady určitě objevily velice zajímavé nabídky, které snižují ceny řádově až o desítky procent,“ informoval mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.


Velké plány týkající se elektronických aukcí má ale kraj Vysočina i do budoucna. V příštím roce by chtěl stejným způsobem jako letos elektřinu nakupovat také plyn.