Brno chce vybudovat vodovod pro pravý břeh své přehrady

Brno – Vedení Brna udělalo první krok k řešení problému s nedostatkem vody u Brněnské přehrady. Po jarním vypuštění nádrže kvůli jejímu čištění totiž majitelé nemovitostí na pravém břehu přišli o vodu ve svých studních. Ty jsou pro ně přitom jediným zdrojem pitné vody. Chataři a hoteliéři chtějí, aby situaci řešilo město. To ale zpochybňuje, že voda zmizela kvůli vypouštění přehrady.

Provozovatel hotelu Kozí Horka Jaroslav Máša se v červnu nechal slyšet, že čerpadlo v podstatě nesaje a vodu si tak musí neustále dovážet. Náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ) je toho názoru, že lokalita je chudá na podzemní vody. To však Jaroslav Máša odmítá s tím, že od 50. let je studna bez vody poprvé.

Rada města přesto vyšla hoteliérům a chatařům vstříc. Nechá zpracovat plán, za jakých podmínek a za kolik peněz by se dal na pravém břehu přehrady vybudovat vodovod i s kanalizací. Projekt by sice vyřešil problémy s vodou a splašky, naráží ale na odpor úředníků z odboru územního rozvoje, kteří mají strach, že by se pak rekreační zóna lehce přeměnila v oblast bydlení.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Problémem jsou samozřejmě také peníze. „Současný odhad je zhruba 60 milionů korun. U těchto staveb je ale předběžné hovořit o ceně, protože často dochází k výkupům pozemků,“ sdělil náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD). Majitelé nemovitostí jsou ochotni městu s financováním projektu pomoci. Odhadují, že mezi sebou vyberou asi sedm milionů korun.

Vydáno pod