Ostuda jako Brno: Výstava designu doputovala kvůli vandalům

Brno – Unikátní výstava návrhů designérské soutěže Index: Award je na brněnském náměstí Svobody k vidění teprve od 22. října. Ale už ji dvakrát stihli poničit vandalové: poprvé ještě v noci před vernisáží a podruhé v noci z pátku na sobotu. Putovní exponáty od vyhlášení výsledků v roce 2007 prošly už několika zeměmi. Brno je jedinou českou zastávkou a také jedinou, kde byly vystavované objekty poškozeny. Vandalové během dvou dnů poškodili průhledné koule, v nichž jsou exponáty uzavřeny, a zmizela také část vystavených návrhů. Průhledné schránky už nepůjde opravit a škoda je podle brněnské Domu umění prakticky nevyčíslitelná.

Kromě velké škody znamená incident pro Brno také velkou ostudu. „Nikde se této expozici nic nestalo, teprve u nás. Přitom jsme si mysleli, že není v Brně bezpečnější místo než náměstí Svobody,“ uvedla po středeční události vedoucí výstavního oddělení Domu umění Jitka Vitásková. Náměstí střeží kamery a expozice je navíc přímo pod okny policejní stanice.

V noci v ní ale nikdo není. „Zajištění bezpečnosti výstavy je především věcí pořadatele, my samozřejmě máme ve středu města několik hlídek, ale ty nemohou být jen na náměstí Svobody. Chodí i v přilehlých ulicích, a tak může dojít k takovému incidentu,“ vysvětlil mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Středeční poničení mají na svědomí dva opilí mladíci ve věku 22 a 24 let, kteří po schránkách chránících exponáty lezli proto, že se prý chtěli vyfotografovat. Domu umění se kajícně sami přihlásili a omluvili se s tím, že se chtějí podílet na náhradě škody.

Pořadatelé z Domu umění doufají, že policie díky kamerovému systému na náměstí brzy vypátrá i vandaly z páteční noci. „Viděli jsme, že zájem lidí o výstavu je obrovský, a měli jsme velkou radost. Když jsme zjistili, že nějaký brněnský vandal zničil dvě koule a ukradl exponát, byly pocity horší, vůbec nás ale nenapadlo, že se dočkáme dalšího nájezdu,“ přiznala kurátorka výstavy Dagmar Koudelková.

Ze šesti koulí byly vandalských útoků ušetřeny jen dvě.Další poničení už Dům umění riskovat nechce. Rozhodl se proto designérské návrhy odstranit už dnes, přestože měly náměstí Svobody zdobit původně až do 8. listopadu.

Cena Index: Award se uděluje jednou za dva roky v Kodani. Zaměřuje se na design, který zvyšuje kvalitu života s ohledem na trvale udržitelný rozvoj.

Mezi vítěznými návrhy tak lidé najdou například sportovní elektromobil a solární láhev, která pomocí sluneční energie upravuje závadnou pitnou vodu. Kuriózním exponátem je prototyp levné a přitom kvalitní protézy nohy pro oběti nášlapných min.

  • Index: Award 2007 v Dánsku autor: Martin Bubandt, zdroj: www.indexaward.dk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1196/119546.jpg
  • Index: Award 2007 v Dánsku autor: Martin Bubandt, zdroj: www.indexaward.dk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1196/119545.jpg
Vydáno pod