Znojemské společnosti Stefano H.C. se nechce platit

Znojmo - Obyvatelé domu v jedné znojemské ulici poctivě platí všechny účty, přesto jim v létě načas netekla voda a nyní málem mrzli u zavřeného topení. Už druhý rok se marně snaží donutit majitele domu, společnost Stefano H.C., aby platil za teplo, vodu a elektřinu, přestože oni sami mají své účty v pořádku. Jejich dům je navíc v katastrofálním stavu a nájemníci netuší, k čemu se jejich peníze využívají. S dlužníkem se rozhodla věc projednat městská radnice i dodavatel tepla.

Zdena Stará, stejně jako ostatní nájemníci domu v Mičurinově ulici číslo 4 ve Znojmě, každý měsíc poctivě platí všechny složenky. Stejně jako ostatní i ji zhruba před měsícem vyděsil dopis od Znojemské tepelné společnosti, která pohrozila, že kvůli dluhům letos domu teplo nedodá. „Platíme teplo, vodu i výtah, zkrátka všechny služby, jenže jsme se bohužel dozvěděli od tepelné společnosti, že realitní kancelář Stefano H.C. neplatí, že u nich má dluh,“ uvedla paní Stará.

Realitní kancelář Stefano H.C., která dům z většiny vlastní, už dluží městem vlastněné tepelné společnosti milion tři sta tisíc. To je však pouze jeden dílek dlouhé skládačky, v létě nájemníkům nějakou dobu netekla voda, protože kancelář nezaplatila účty. Nyní hrozí i to, že v osmipodlažním domě přestane jezdit výtah, potřebuje totiž opravu, nikdo ji však nezaplatí. Aby se v zimě topilo, to si nakonec museli nájemníci vyjednat přímo na radnici. „Starosta města už před nějakou dobou rozhodl, že se ta pohledávka bude samozřejmě vymáhat. Byla uvalena exekuce, nicméně budeme se snažit jako Znojemská tepelná společnost i jako město Znojmo s dlužníkem jednat, aby do budoucna své pohledávky platil,“ ujistila mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Jednatel realitní kanceláře Stefano H.C. nekomunikuje, nájemníky z Mičurinovy 4 to však nepřekvapuje. „Společnost s námi vůbec nekomunikuje. Říkají, že nejsme v socialismu, že oni nemusí. Nakládají s našimi penězi, my však nevíme, kam se ztrácejí,“ vysvětluje Zdena Stará. Město chce nyní spolu s nájemníky na majitele domu zatlačit, aby začal společné účty platit.

Případ ze Znojma není na jižní Moravě jediný. Několik rodin z Kuřimi bydlelo v podnájmu na ubytovně, platily všechny účty, a přesto žily bez elektřiny, vody i tepla. Muž, od kterého si pokoje pronajaly, totiž nikomu neplatil. Jeho chování nyní šetří policie.

Ústřední topení
Zdroj: ČT24