V Jihlavě chybí parkovací místa

Jihlava - V Jihlavě mají problémy s parkováním. Chybí tam stovky parkovacích míst a magistrát se snaží jejich kritický nedostatek řešit už několik let, ale bez výsledku. Do Jihlavy přitom dojíždí denně tisíce lidí do zaměstnání a škol. A právě ti nemají kde parkovat. Místa chybí na bezplatném parkovišti, ale i na placeném stání.

Jihlava řeší každodenní nedostatek parkovacích míst. Parkuje se, kde to jde, a vozidla tak často blokují cesty pro zásobování. Problémy s průjezdem kolem zaparkovaných aut mají také hasiči. Vysvobozením je tak odtahová služba.

„Za poslední dva měsíce jsme mohli odtáhnout zhruba 15 aut a děláme to jen tehdy, když je to překážka,“ řekl Roman Jadrný z jihlavské odtahové služby.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Parkování v Jihlavě se stává nepřekonatelným problémem. Auta nemají kde zaparkovat u škol, zimního stadionu, kulturního domu ale i u krajského zastupitelství. Areál je sice nový, ale na parkoviště pro návštěvníky projektanti zapomněli, a tak mají práci policisté i strážníci. Řidičům za špatné parkování hrozí až dvoutisícová pokuta.

Podle Českého statistického úřadu dojíždí do Jihlavy za prací a do škol z okolních měst a obcí 20 tisíc lidí. Kritický nedostatek míst přiznává i magistrát Jihlavy.

„Na listopadovém zastupitelstvu se budou zastupitelé města bavit o stavbě nového parkovacího domu,“ řekl mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Výstavba parkovacího domu však problém hned nevyřeší a dojíždějící každý den riskují pokuty. Řada lidí proto už raději jezdí autobusy.