S mysliveckou sezonou vyrazili na lov také policisté

Brno/Olomouc - Myslivecká sezona se opět po roce rozbíhá, v Dubu nad Moravou na Olomoucku ji přivítali hajní a lesníci Evropskou mysliveckou poutí. Začala modlitbou, milovníkům honiteb a zvěře požehnal olomoucký arcibiskup Jan Grabuner. Myslivce na Brněnsku také už od října pravidelně sledují a kontrolují policisté. V jejich hledáčku se ocitají zbraně, zaměřují se také na případný alkohol v krvi.

„Já jsem osobně také myslivec, proto jsem se rozhodl, že udělám něco pro tu Evropu,“ okomentoval Evropskou mysliveckou pouť její iniciátor a kněz Jan Kornek. Kostel byl při bohoslužbě nacpaný k prasknutí. Na mši do moravského Dubu totiž nepřijeli jen čeští myslivci, ale i jejich kolegové z Ruska, Polska, nebo Německa.

Na oslavu patrona lesníků a hajných svatého Huberta pokřtili farníci stejným jménem malého chlapce a pasovali na myslivce nové adepty. Nechyběla ani jízda sv. Huberta, tradiční zakončení jezdecké sezony.

Reportáž Petra Albrechta a Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Lovu předcházely policejní kontroly

Jihomoravští policisté dnes také zjišťovali, zda lovci před honem nepili alkohol a mají v pořádku zbraně i doklady k nim. Jednu z kontrol uskutečnili v Přísnoticích na Brněnsku, závady nezjistili. Myslivci na místě novinářům řekli, že o kontrole nevěděli, ale vždy musí počítat, že přijde. Absolvovali ji i loni.

„Bloková pokuta je do pěti tisíc za přestupkové jednání tohoto druhu, ve správním řízení až do padesáti tisíc,“ uvedl Igor Šoukal z odboru pro zbraně jihomoravské policie.

  • Křest malého Huberta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1223/122247.jpg
  • Kontrola zbraní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1223/122248.jpg