Obyvatelé jihlavského sídliště jsou v pasti

Jihlava – Do vážných problémů se dostali obyvatelé nového sídliště v Jihlavě. Nemohou disponovat se svými byty, přestože za ně řádně zaplatili. Kvůli sporům mezi stavební firmou a investorem je blokovaný i jejich soukromý majetek. Katastrální úřad je totiž podle platných právních norem, dokud se nevyřeší, kdo vlastně je vlastníkem, povinen přerušit jakékoli nakládání s bytem. Majitelé bytů se tak stali bez jakéhokoli zavinění rukojmí pro obě strany sporu. Spor bude zřejmě trvat ještě dlouho.

Andrej Jasenčák je Slovák, na Vysočině měl dobrou práci a před dvěma lety si na hypotéku koupil nový byt. Nyní o práci přišel, byt chce prodat a odstěhovat se. Na katastru nemovitostí ale zjistil, že to není možné. Jeho byt je dočasně blokován, a to kvůli sporům mezi stavební firmou a společností, která byty prodávala. „Platíme všechno, co mají mezi sebou společnosti Ha-Konstrukt a ABILD, měly by si vyřešit ony a nezatahovat do toho obyčejné lidi. Kvůli tomu to nemůžeme prodat,“ zlobí se pan Jasenčák.

Pokud někdo soudně zpochybní vlastnictví bytových domů, je ze zákona Katastr nemovitostí povinen dočasně zablokovat jakékoliv nakládání i s jednotlivými bytovými jednotkami. V tomto případě se tak stalo proto, že se stavební firma Ha-Konstrukt soudí s investorem výstavby firmou ABILD. Tvrdí, že nedostala řádně zaplaceno, a tzv. určovací žalobou se domáhá částí už prodaných domů. „Dodali jsme kompletní dílo a nebylo nám uhrazeno. Cítíme tedy, že materiál a práce na objektu jsou náš majetek,“ uvedl jednatel Ha-Konstrukt Třebíč Ladislav Havelka. Jednatel investorské společnosti ABILD Petr Ugrin však nesouhlasí: „Naše společnost zaplatila generálnímu dodavateli vše a veškeré finance má vyřešené.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Spory obou společností budou soudy pravděpodobně řešit ještě dlouho, i další obyvatelé nového sídliště tak zůstávají v pasti. „Nás - jako majitele těch bytů - berou jako rukojmí a já se svým majetkem nemohu nakládat přesto, že k tomu mám plné právo,“ prohlásil jeden z postižených majitelů Leoš Nerad. Mluvčí Katastrálního úřadu pro Vysočinu Ludmila Jedličková vysvětlila: „Dokud se nerozhodne, kdo skutečně tím vlastníkem je, katastrální úřad jakékoli nakládání s nemovitostí musí přerušit.“

Se svým majetkem tak nemůže nakládat 70 majitelů bytů z první etapy výstavby, v etapě druhé čeká 65 lidí na zápis do listu vlastnictví. Přestože už za byty řádně zaplatili, katastr nemovitostí je zatím jako majitele zapsat nemůže.

Novostavby
Zdroj: ČT24