Manželé kritzovali starostu, někdo jim pokácel stromy

Blansko - Neznámí vandalové pokáceli v soukromé zahradě manželů Říhových v Újezdu u Černé hory na Blanensku třináct ovocných stromů. Manželé si myslí, že důvodem je jejich politická angažovanost v obci a kritika tamního starosty. Terčem podivných útoků nejsou totiž poprvé. Celý případ nyní řeší policie na základě trestního oznámení poškozených.

Plot rozštípaný kleštěmi a vykácený ovocný sad. Takovou spoušť našli po příchodu na místo manželé Říhovi. Podle nich to nevypadá na žádného náhodného vandala. „Minulý víkend ráno jsme zjistili, že máme pokácené stromy, celkem třináct, z toho pět mladých a osm starší,“ říká Dana Říhová. „Nespojujeme to s činností vandala, ale myslíme si, že tato akce byla provedena záměrně a organizovaně. Vznika nám hmotná škoda, ale je problematické ji vyčíslit. My cítíme újmu spíše morální,“ dodává  její manžel Jaroslav.  

Jaroslav Říha žije se svou ženou Danou Říhovou v Újezdě u Černé hory asi tři roky. Díky své politické angažovanosti se oba stali v obci okamžitě známí. Vystoupili například proti místnímu starostovi, který porušoval zákon tím, že nevyvěšoval na úřední desku obecní informace. Že se tolik zajímají o veřejné záležitosti, je podle Říhových také důvod, proč si je někdo vzal na mušku. Manželé Říhovi, respektive jejich majetek, se navíc nestal terčem útoku poprvé. Před dvěma lety jim někdo zase ukradl železný mostek vedoucí právě na nedávno vykácenou zahradu. „Pan Říha si nechal udělat posudek. Na jejím základě státní zástupce nechal případ znovu prošetřit, ale vzhledem k tomu, že to šetření trvalo dlouho, tak byl ten přestupek už promlčen,“ uvádí k přípdu mluvčí Policie ČR v Blansku Iva Šebková.   

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Zda šlo o nesmyslné vandalství, nebo má zpustošení zahrady Říhových opravdu politické pozadí, snad tentokrát policejní vyšetřování rozkryje. Říhovi už podali trestní oznámení.