Mikulov nabídne turistům unikátní židovskou mikvi

Mikulov – Jak a v čem probíhala rituální lázeň židů v 17. století? To se příští rok dozví turisté v Mikulově, kde radnice ve spolupráci se Spolkem přátel židovské kultury zpřístupní židovskou mikvi. Archeologové ji objevili už v roce 2004, donedávna byla ale zasypaná a zakonzervovaná, město totiž nemělo peníze na její opravu.

Mikulov a židovství patří neodmyslitelně k sobě. V 17. století tvořili židé dokonce více než polovinu místních obyvatel. A zanechali tady tak neodmyslitelné odkazy své minulosti. První, historicky nejvýznamnější vzpomínkou, je židovský hřbitov. Druhým symbolem je židovské ghetto s původní synagogou a už za měsíc doplní tuto mozaiku unikátní židovská mikve neboli rituální lázeň.

O existenci lázně ví město už 5 let. Objevili ji archeologové při stavbě sousedících bytových domů. Dosud ale radnice neměla peníze na její opravu. Teď se město rozhodlo slevit ze svých požadavků, tedy z opravy na funkční lázeň, která by stála 5 milionů korun, a rozhodli se z ní udělat pouze turistické lákadlo. Rekonstrukce vyjde na 600 tisíc korun. „V daný okamžik to bude pouze historický artefakt, který bude určený jen pro návštěvníky a pro turisty,“ dodává k tomu mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS).

Marie Leskovjanová ze Spolku přátel židovské kultury (zdroj: ČT24)

K původním účelům se mikulovská mikve zřejmě nikdy nevrátí. Musel by se najít bohatý sponzor, který dá městu na její přestavbu peníze.

Vydáno pod