Myslivec zastřelil záchranářského psa

Jihlava – Jihlavská policie prošetřuje případ myslivce, který včera v podvečer v lese zastřelil záchranářského psa ovčáckého plemene. Takové psy přitom myslivci zabít nesmějí. Majitelé dvouletého Baxe navíc upozorňují na nebezpečí, že střelec mohl za šera a v mlze trefit i člověka.

Spolumajitelka psa Ivana Hanáčková říká, že Bax byl cvičený a poslouchal na povely, ovšem myslivec jí prý nedal šanci, aby si psa přivolala. Člen myslivecké stráže František Med z nedaleké Stříteže se brání, že střílel v sebeobraně, protože si myslel, že ho chce pes napadnout. Podle svých slov je rád, že ho trefil, jinak by ho totiž pes pokousal.

Tuto verzi majitelé psa radikálně odmítají, Bax byl naopak cvičený na vyhledávání zraněných nebo pohřešovaných osob. Podle nich se myslivec jednoduše leknul zašustění v křoví a bezhlavě několikrát vypálil. Ivana Hamáčková se obává, že kulka by v takovém případě mohla zasáhnout i člověka.

Reportáž a vstup Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„Zákon o myslivosti přímo stanovuje, že se nesmí střílet na psy ovčácké a psy lovecké,“ nechal se slyšet vedoucí oddělení lesního hospodářství a myslivosti Magistrátu města Jihlavy Milan Slavinger. Případ vyšetřují policisté, přímo na místě zjišťovali okolnosti, za jakých se střílelo.

Lze předpokládat, že případ skončí před soudem, protože už nyní je jasné, že chybu udělaly obě strany. Žena neměla svého psa venčit volně bez vodítka a bez náhubku, myslivec zase nesměl střílet na takové plemeno. Podobný případ řešil soud nedávno na Třebíčsku. Myslivec tehdy dostal podmínečný trest odnětí svobody, zaplatil náhradu škody za psa a byl mu odebrán zbrojní průkaz.

Vydáno pod