Města UNESCO se připravují na tuzemské turisty

Kraj Vysočina – Města, která jsou zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO, chtějí příští rok přilákat především tuzemské turisty. Nový projekt, který připravují, má za cíl zviditelnit památky zábavnou formou. Některá města v uplynulé sezoně totiž zaznamenala úbytek turistů až o 40 procent. Zapsání památky na seznam UNESCO je vysoce prestižní záležitostí. Mělo by být zárukou kvality v oblasti turismu, motivací k návštěvě a také důkazem péče o kulturní dědictví v jednotlivých oblastech.

Dvanáct měst v zemi se může pochlubit památkami zapsanými na seznam světového dědictví UNESCO. Jenže i města UNESCO v uplynulé sezoně zaznamenala úbytek návštěvníků, některá až o 40 procent, a proto přicházejí s novým projektem. „Budeme se v roce 2010 hodně specializovat na domácí cestovní ruch. Připravili jsme program propagace pro města UNESCO i pro krajská města,“ uvedla výkonná ředitelka Sdružení měst UNESCO Michaela Severová.

Jaká města jsou v zemi nejnavštěvovanější, neví ministerstvo kultury, památkáři, ani kraje, přesná čísla se podle nich dají jen těžko zjistit. Konkrétně na Vysočině: Zatímco do Telče přijelo podle odhadů letos půl milionu turistů, Třebíč má roční návštěvnost pouze 50 tisíc návštěvníků. „Je otázkou času, kdy se to zlepší. Musíme pro to něco dělat,“ prohlásil starosta Třebíče Ivo Uher a místostarosta Kutné Hory Václav Vančura doplnil: „Služby šly v současné době cenově dolů, jsou přijatelné. Děláme všechno pro to, abychom turisty nalákali.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Peněz na památky je málo, a tak města každý rok doufají, že prostředky se najdou ve státní i evropské pokladně. „Máme zhruba jednu třetinu historického centra ve stavu, kdy je ta pomoc velmi nutná. Doufáme, že budeme úspěšní ve velkém projektu rekonstrukce klášterů,“ podotkla místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová.

Ministerstvo kultury chce pro příští rok uvolnit na obnovu památek 642 milionů korun, další peníze by měly přijít od památkářů a některých krajů.

  • Telč autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1246/124535.jpg
  • Lednicko-valtický areál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113512.jpg
Vydáno pod