Vysočina bude muset šetřit - zastupitelé přitom berou odměny

Jihlava - Kraj Vysočina bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem na úrovni roku 2006. Kvůli propadu daňových příjmů bude totiž muset šetřit. Ve srovnání s letošním rokem utratí asi o půl miliardy korun méně. Zdeněk Dobrý, Drahoslav Oulehla a Jan Slámečka - tři zastupitelé zvolení za KSČM, kteří nyní zastávají lukrativní posty šéfů zastupitelských výborů, přitom dostávají plat převyšující 55 tisíc korun měsíčně. To je jen o 4 tisíce míň, než berou uvolnění krajští radní. Opozice tvrdí, že by se na těchto odměnách daly ušetřit miliony.

Že je třeba šetřit, na to upozornil i Miloš Vystrčil (ODS), opoziční zastupitel Vysočiny. „Dávat v dnešní kritické době 2,8 milionu korun na platy uvolněných zastupitelů, kteří dříve uvolněnými nebyli, je zbytečné,“ tvrdí Vystrčil. „Jsem členem finančního výboru již čtvrtým rokem a nezaznamenal jsem změnu ve vztahu k předchozímu finančnímu předsedovi, který nebyl uvolněn,“ prohlásil opoziční zastupitel Miroslav Houška (KDU-ČSL).

Opozice kritizuje, že se z veřejných peněz odměňují komunističtí zastupitelé za toleranci oranžové vlády ČSSD. Tvrdí, že se jedná o zbytečné vyhazování peněz a stejné množství práce by zvládli i na vedlejší pracovní poměr, kde je odměna 8 tisíc měsíčně. Současní zastupitelé ale naopak kritizují předchozí vedení. „Myslím si, že vyhozené peníze byly předchozí analýzy a předražené právní služby, které byly poskytované předchozím vedením,“ řekl náměstek hejtmana Vysočiny Vladimír Novotný (ČSSD). Na odměnách šéfům výborů se nakonec nic měnit nebude. Úspory v rozpočtu se našly jinde.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod