Brněnské restaurace možná začnou pomáhat bezdomovcům

Brno - Majitel jedné z brněnských restaurací Richard Hošek přišel s nápadem, jak pomoci bezdomovcům. Každý den mu totiž zbyde několik poledních menu. Napadlo ho, že by jídla mohl dávat bezdomovcům. Inspiroval se přitom v Německu. Podobně by se mohly zachovat i další restaurace. Brněnská radnice není proti, je třeba ale vyřešit logistiku.

Bezdomovci opravdu pestrý jídelníček nemají. Většinou jí chleba, rohlíky, zkrátka to, co kde najdou. O teplém jídle si můžou nechat zdát. Richard Hošek by jim rád pomohl. „Denně zbyde deset až dvacet meníček, a to mluvím jenom za naši restauraci… že bychom je dávali bezdomovcům. Myslím tím regulérní meníčka, která se neprodají, ne zbytky po lidech,“ říká Hošek.

V Brně je kolem 1 500 lidí bez domova. Kdyby na tuto myšlenku přistoupila většina z 850 brněnských restaurací, najedli by se všichni. Každý den se uvaří tisíce poledních menu, téměř každé restauraci nějaké zbyde. „Jídla se vyhodí strašně moc. Minulý týden jsme měli kachnu s červeným zelím a knedlíkem, zbyly asi 3 nebo 4 porce, které jsem nakonec dal svým psům,“ popisuje Hošek. Hotová jídla se totiž podle hygienických předpisů nemohou skladovat déle než 3 hodiny.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Myšlenku musí zaštítit město. „Nápad je to výborný. Musí se ale zajistit síť restauratérů a hotelů. Když řeknou ano, tak se musí zajistit svoz, auto, řidič a dovézt to na nějaké místo, třeba do Armády spásy,“ uvedl náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský. Možná už v lednu restaurační menu skončí místo na smetišti u těch potřebných. Hošek doufá, že se k nápadu připojí co nejvíce restauratérů.

  • Polední menu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1306/130565.jpg
  • Bezdomovec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1306/130563.jpg