Silvestrovské oslavy tlumí krize

Brno – Letošní tradiční bouřlivé oslavy nového roku poznamenala hospodářská krize. Právě kvůli ní se města rozhodla šetřit, a svým občanům tradiční půlnoční ohňostroj tak proto nedopřejí všechna. V těch větších ale ohňostroj na silvestrovské veselici přesto chybět nebude. Podle mnohých radních však bude skromnější a méně okázalý.

První okamžiky nového roku v Brně oslaví každý po svém. Stejně jako loni i pro letošní Silvestr město lidem program nepřipravilo. Zato prvního ledna amatérskou pyrotechniku vystřídají profesionální efekty. „V osmnáct hodin rozzáří večerní oblohu nad Špilberkem ohňostroj,“ uvádí mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová. 

Pro veřejnost bude vůbec poprvé na Nový rok otevřena zdarma také brněnská hvězdárna Mikuláše Koperníka. Některá menší města se ale rozhodla oslavy zcela zrušit, nemají na ně peníze. „Myslím si, že hospodářská krize tady sehrála svou roli. Proto jsme museli hledat úspory i jinde, nejenom na těchto atraktivitách,“ přiznává starostka Blanska Jaroslava Králová. „Město během celého roku 2009 šetřilo, pokud možno všechny finanční prostředky,“ dodává místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Reportáž Lukáše Pfausera a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Z přehledu, který ukazuje, kolik peněz se největší okresní města rozhodla na oslavy nového roku dát, je vidět, že radnice teď svoje rozpočty nechtějí napínat. Kolem padesáti tisíc utratí například v Mikulově, Břeclavi, Hodoníně. Naproti tomu svébytně řeší příchod nového roku Valtice. Od té doby, co město existuje, nikdy nepřispělo na žádné oslavy. Lidé se i přesto na náměstí poslední noc v letošním roce sejdou. „Když už je konec roku, tak je to jedinečná událost a měli by nějakou akci uspořádat,“ domnívá se jeden z obyvatel Valtic.  

Valtice ale nejsou samy, kdo drží tradici a na Silvestra zásadně neutrácí. Ani zlínská radnice nehodlá utrácet za silvestrovské oslavy. To ale neznamená, že centrum krajského města bude prázdné a tiché. „I v letošním roce silvestrovské oslavy proběhnou na náměstí Míru. Na půlnoc bude připravený také ohňostroj. Celou akci platí jedno místní soukromé rádio,“ podotýká mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková a zároveň zve Zlíňany k silvestrovským oslavám také na soukromý lyžařský svah. 

Veselice v režii města neznají ani v Kroměříži nebo v Uherském Hradišti. Pravým opakem je Vsetín. Tam radnice jako každý rok dopřeje občanům dokonce dva ohňostroje. Ten první, dětský, už krátce po setmění.