Gottwaldův domek je na prodej

Dědice (Vyškov) - Bývalá komunistická svatyně a v současnosti i kulturní památka, Gottwaldův rodný domek ve Vyškově-Dědicích, je na prodej. Selskou usedlost, před kterou kdysi lidé stáli fronty, využívalo několik let místní muzeum jako depozitář archeologických nálezů. Jeho prostory už ale přestaly dávno stačit a muzeum ho teď chce prodat. Ještě před dvaceti lety povinně mířily do takzvaného rodného domku Klementa Gottwalda v Revoluční ulici v Dědicích zástupy školáků a pracujících.

Nenápadné stavení dnes působí opuštěně a jeho vnitřní prostory připomínají skladiště. „Je to nevybavená selská usedlost. Bylo by třeba opravit okna a dveře,“ prohlásil ředitel Muzea Vyškovska František Korvas. Depozitář, který tady před devíti lety zřídil jeho vlastník Muzeum Vyškovska, ale už pomalu mizí. Archiválie se začaly postupně stěhovat do modernějšího pavilonu, který v sousedství domku vybudovali komunisté jako přednáškový sál. Po roce 1989 se používal pro výstavy, ale kvůli vzdálenosti od centra nepřilákal dostatek návštěvníků. Muzeum ho proto v loňském roce přestavělo na moderní depozitář. „Zájem o výstavy byl minimální - hlavně o ty, které se týkaly 50. a 60. let,“ řekl Korvas. Studenti a jiní návštěvníci si stavení pravděpodobně spojili s Gottwaldovým jménem.

Rodný domek, pro který už brzy nebude mít muzeum využití, tak zřejmě skončí v rukou soukromníka. Město, které o stavení nejdřív projevilo zájem, nenašlo v rezervách peníze. Muzeum Vyškovska ho teď proto nabízí k volnému prodeji.

Ředitel muzea František Korvas ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Pikantní na celé situaci je ale zjištění historiků, že první komunistický prezident se v tomto domě zřejmě vůbec nenarodil. Původně moderní dům komunisté až po smrti Gottwalda přestavěli na malebnou chaloupku a její obyvatele nuceně vystěhovali. Domek pak zaplnili falešnými rekvizitami. Dodnes však není jisté, kde Klementa jeho matka, místní chudá zemědělská dělnice Marie Gottwaldová, ve skutečnosti porodila. Údajně v nedalekých Hošticích. Sám Gottwald se jako nemanželské dítě ke svému původu nikdy nevyjádřil, do údajně rodných Dědic se za dobu své vlády nikdy nevrátil. „Určitě se v tomto domě nenarodil, asi někde jinde v Dědicích,“ myslí si Korvas.

  • Klement Gottwald autor: Neznámý, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1339/133813.jpg
  • Rodný domek Klementa Gottwalda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1339/133807.jpg