Zatoulaná polská labuť skončila v Brně

Brno - Nečekanou návštěvu přivítali jihomoravští ornitologové - na jižní Moravu přiletěla skoro šestikilová labuť z Polska. Z Třebíče, kde přistála na silnici, ji ochranáři převezli do brněnské ornitologické stanice. Tady se jí ujal ornitolog Zdeněk Machař, který má s těmito vodními ptáky velké zkušenosti. Zatoulání labutě z takové dálky je podle něj velká vzácnost. Labutě totiž většinou migrují pouze od jednoho vodního zdroje k druhému.

„Podle kroužku, který má na noze, jsme poznali, že je z Polska, z oblasti kolem Gdaňska. Díky tomu můžeme poslat oznámení organizaci, která ji okroužkovala,“ vysvětluje ornitolog Zdeněk Machař. Polská ornitologická stanice na výzvu zatím nereagovala. „Tito ptáci mají sklony k obezitě, proto by bylo potřeba ji co nejříve vypustit na vodu, aby se zotavila,“ dodal ornitolog. Pokud by labuť byla zavřená delší dobu na jednom místě, hrozí riziko, že by později vůbec nemusela vzlétnout. Brněnští ornitologové proto počkají na to, až se oteplí, a zatoulanou labuť pravděpodobně vypustí na řeku, pokud se do té doby polští sousedé neozvou.

Zvířat, která se do ornitologické stanice dostávají kvůli zranění nebo vysílení, v těchto dnech přibývá. „Mnohdy se stane, že ptáci v husté mlze ztratí orientaci a potřebují nutně přistát. Potom často zvolí třeba mokrou nebo namrzlou silnici, protože si myslí, že je to potok. A to může způsobit i vážnou dopravní nehodu,“ uvedl Zdeněk Machař. Kromě ptáků by se zoologové z brněnské ornitologické stanice měli brzy starat například i o savce. Pokud se jim podaří získat dotaci, měla by stanice své služby výrazně rozšířit.

Zdeněk Machař pečuje o zachráněnou labuť (zdroj: ČT24)