Chráněná krajinná oblast Moravský kras chce koupit dno Macochy

Vilémovice (Blansko) - Prodejte nám dno Macochy, vyzvala koncem roku Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras obec Vilémovice. Chce tak jednou provždy zabránit tomu, aby se opakoval problém, který nastal před dvěma lety. Vilémovice pronajaly dno Macochy i vyhlídkový můstek nad propastí soukromému podnikateli a ten začal za pohled do ní vybírat poplatky. Po několika dnech sice kvůli protestům návštěvníků Moravského krasu stolek s výběrčími poplatků zmizel, spor ale hoří dál.

Správa CHKO Moravský kras by získala více než jen dno propasti a můstek nad ní. Podařilo by se jí zcelit pozemky nad Macochou, kde chce postavit i nové infocentrum a zázemí pro turisty. Jednoduché to ale asi nebude. Nabídku už na konci prosince projednali vilémovičtí zastupitelé. „Zastupitelstvo nabídku CHKO vyslechlo a nabídlo řešení, že bychom mohli pozemky směnit - pozemek Macochy za pozemek parkoviště,“ říká starosta Vilémovic František Kala (KDU-ČSL). To ale patří Správě jeskyní. Obě strany tak budou muset hledat jiné řešení problému.

Vybírání poplatků za pohled do Macochy řeší úřady na několika úrovních už necelé dva roky. Krajský úřad se opakovaně postavil na stranu turistů, když můstek označil jako veřejnou komunikaci, podobně loni rozhodlo i ministerstvo dopravy. Vilémovice se proti rozhodnutí odvolaly a případem už se na popud soukromého nájemce zabývá i soud.

Leoš Štefka ze Správy CHKO Moravský kras o sporném vybírání poplatků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod