Archeologové se vrací k objevům na brněnském náměstí

Brno – Archeologové se po vánoční přestávce opět vrací k rekonstrukčním pracím na Moravském náměstí v Brně. Během dosavadních výzkumů se jim podařil nečekaný objev, když odhalili hroby asi tří desítek lidí z druhé poloviny čtrnáctého a začátku patnáctého století. Podle archeologa Václava Kolaříka jde o hřbitov u kostela sv. Tomáše, o němž neměl dosud nikdo tušení.

V polovině ledna vyzvednou archeologové ostatky ze země a uloží je do muzea. Stavba mezitím poběží dál, po skončení archeologického průzkumu naváže na podzimní etapu a rozjede se znovu naplno. „Zhruba od měsíce března by měly nastat zemní práce, výměna kanalizace, výměna inženýrských sítí,“ řekl ČT náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD).

Na jedné z nejfrekventovanějších křižovatek v Brně se nadcházející rekonstrukční práce odrazí v dopravní situaci. Omezení se dosud týkalo jen ulice Rašínova, od března zde až do července budou odkloněny také tramvaje projíždějící ulicí Joštova. Rekonstrukce za 175 milionů korun by měly být dokončeny v říjnu tohoto roku. Za roční omezení v důsledku stavebních prací dostanou Brňané namísto parkoviště reprezentativní pěší zónu s jezdeckou sochou Jošta Lucemburského.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)
  • Projekt Moravského náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1340/133907.jpg
  • Projekt Moravského náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1340/133909.jpg