Brno koupí plavecký stadion za Lužánkami

Brno – Provoz plaveckého stadionu za Lužánkami nyní řídí konkurzní správce zkrachovalé firmy podnikatele Zdeňka Valce. Ten přivedl jediný 50metrový bazén v Brně a širokém okolí do dezolátního stavu. Do areálu neinvestoval a jeho podnikání s bazénem skončilo milionovými dluhy. Městu už správce poslal konkrétní nabídku na odkup sportoviště.

Na základě komplexní prohlídky bylo zjištěno, že stav objektu odpovídá jeho stáří a způsobu provozování. Je zřejmé, že byla zanedbána údržba budovy a nebyly prováděny zásadní rekonstrukce či modernizace.

Tato citace ze znaleckého posudku hovoří za vše. Začátkem října proto poslal soud firmu Zdeňka Valce do insolvence, vlády nad plaveckým stadionem se proto ujal konkurzní správce ze společnosti Kometa PS Jiří Zrůstek. Už v minulosti se nechal slyšet, že se pokusí udržet stadion alespoň v takovém stavu, v jakém ho přebral.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

První kroky Jiřího Zrůstka vedly na brněnský magistrát, jedině město je totiž podle něj schopné ztrátový provoz sportoviště zachránit. S vedením se nakonec dohodl na částce 19 milionů korun, další peníze ale bude muset město investovat do nutných oprav. „Brno bude muset v letošním roce vynaložit částku do pěti milionů, aby se objekt dostal z nejhoršího,“ uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Podle znaleckého posudku spolknou opravy ještě dalších 10 milionů. Nejvíce peněz z toho zabere oprava střechy. Město má ale s bazénem a vůbec celým prostorem za Lužánkami daleko rozsáhlejší plány. Oliver Pospíšil naznačil, že bazén by se mohl stát součástí nějakého většího aquaparku.

Součástí takzvaného projektu Ponava je i nový fotbalový stadion a multifunkční hala. To vše jsou už miliardové položky. Prozatím musí vedení města rozhodnout o 19 milionech za zchátralý bazén. Zastupitelstvo bude o odkupu plaveckého stadionu jednat 26. ledna.