Babákův výzkumný institut nabídne onkologickým pacientům vakcínu „šitou na míru“

Brno - Vakcínu vyrobenou z vlastní nádorové tkáně nabídne onkologickým pacientům nově otevřený Babákův výzkumný institut v Brně. Přispěje tak k rozvoji dalších metod léčby rakoviny, kterou onemocní každý třetí Čech. Nové vědecké centrum se zaměří na nejvážnější diagnózy a pokusí se vakcinací léčit pacienty, kterým podle progózy zbývá necelý rok života. Podle tvůrců projektu může nová metoda v budoucnu přinést převratné výsledky a zachránit či výrazně prodloužit život onkologicky nemocných.

Brno se stalo prvním místem v Česku, kde se látky proti rakovině ve formě vakcíny už jen nezkoušejí. Jako jediné u nás získalo podle vedoucího Babákova výzkumného institutu Romana Hájka povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv pro jejich výrobu. „Jsme v tuto chvíli  jediným centrem, které podle platné legislativy vyrábí ve svých čistých prostorech jako malá farmateutická firma vakcíny a rychle je aplikuje pacientům a zkoumá jejich účinnost,“ upřesňuje Hájek.

Výroba preparátu

Roman Hájek o vývoji vakcín na léčbu nádorů (zdroj: ČT24)

Vakcína na míru se ušije z pacientových buněk a jeho nádoru. Z buněk se vypěstují specifické buňky, které mají schopnost vyhledat nádor a začít s ním bojovat. Zjedodušeně řečeno, vybudí imunitní systém, který za normálních okolností na rakovinné buňky nereaguje, protože je nepovažuje za nepřítele. „Věříme tomu, že léčba pomocí  dendritických buněk neboli speciální vakcinace šité na míru pro pacienty, jim může pacientům život až zdvojnásobit,“ říká vedoucí centra Jaroslav Michálek.

Brněnští odborníci metodu zatím vyzkoušeli na 26 pacientech. U poloviny z nich byla reakce pozitivní. A jejich imunitní systém začal s rakovinou účinně bojovat.

Šetrný přístup

Velkou výhodou této metody je, že nemá žádné vedlejší účinky jako klasické metody - chemoterapie a ozařování - a nedevastuje celý organismus. Pacientům nepadají vlasy, netrpí nechutenstvím a neztrácí například vlasy. Výhodou je také nižší cena. Zatímco tradiční léčba stojí až milion korun ročně, vakcíny vyjdou na 300 až 400 tisíc korun

Vakcína zabírá podle studií provedených celosvětově na řadu nádorů - při léčbě melanomu, střev, vaječníku i při léčbě leukémie.