Samotný mráz k pevnosti ledu nestačí

Brno - Městská policie v Brně musí řešit problémy na přehradě i v zimních měsících. Může za to zejména neukázněnost některých rekreačních sportovců, kteří nedbají důrazného varování a pohybují se doslova a do písmene „po tenkém ledě“. V současnosti je tloušťka ledu deset centimetrů. K tomu, aby pohyb po přehradě byl absolutně bezpečný, je však nezbytné dvakrát tolik. Nebezpečné jsou zejména okraje vodní plochy. Vlivem vyšších teplot stoupá hladina, která pak okraje ledu narušuje.

Policie musela od Nového roku několikrát upozorňovat neukázněné občany pohybující se po zamrzlé přehradě. „Je to však to jediné, co mohou strážníci dělat,“ říká tiskový mluvčí městské policie Zdeněk Novák. Vstup na přehradu nelze nikomu zakázat.

„Mnoho lidí se také domnívá, že pokud bude mrznout více dní, je led dostatečně silný a ledová plocha bezpečná. Pokud však na ledě leží silná vrstva sněhu, počet centimetrů zmrzlé plochy nenarůstá,“ dodává Novák.

Brněnská přehrada (zdroj: ČT24)

Letos naštěstí k žádné tragédii nedošlo. „Je to tím, že napadl sníh. Kdyby byl hladký led, tak přece jenom je to pro bruslaře schůdnější, než odklízet sníh,“ hodnotí situaci Josef Fašina, který na přehradě udržuje parníky v zimním období.